• BIST 9524.59
  • Altın 2496.992
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7865
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

7 Yaşından Önceki Çocuklara Kurban Bir Hediye denmeli!

7 Yaşından Önceki Çocuklara Kurban Bir Hediye denmeli!
PSK.Aysun, Hızlı Okur çocuklara kurbanın anlatılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Bayramlar özel günlerin başında gelmektedir. Hele birde çocukların dünyasında ayrı bir yeri vardır. Çocuklar bu coşkuyu her yaşta farklı duygularla yaşarlar fakat kimi zaman bıraktığı izlerin silinmesi zordur. Peki çocuklara kurbanı anlatırken nelere dikkat edilmelidir? Çünkü çocuklar için önemli ilgi çekici bir durumdur kurban ve kesimi.

“Kurban” kavramı çocuk sormadığı irdelemediği sürece detaylı anlatılmamalıdır. Çocuk için 7 yaşından sonra kurbanın anlamı aktarılabilir. Fakat 7 yaşından önceki çocuklara kurbanın bir hediye olduğu söylenmeli ayrıntılara dikkat edilmelidir. Hangi yaşta olursa olsun çocuklara kurbanın sosyal boyutu anlatılmalıdır ki çocuk bu olguyu anlamlandırabilsin.

Kurban ile birlikte insanların birbirleri ile yardımlaştıkları, ekonomik seviyesi düşük ailelerin ve bu ailelerin çocuklarının bu bayram aracılığı ile “et” yiyebilip daha da sağlıklı olabildikleri üzerinde durulmalıdır. 

Kurban kesimi konusunda çocuklar soru soracak bu işlemi merak edecek olurlarsa “genellikle kasapların işi olduğu ve bu işlemi kasapların yapabileceğini onların hayvanları iyi tanıdığını ve canlarını yakmadığı” söylenebilir. Bu konuşmalar esnasında aileler ses tonlarına jest ve mimiklerine dikkat etmelidir. Çocuklar bunu dikkate alacaktır.

Aileler için en önemli şeylerden biri de kesimi çocuk görmeli mi konusudur?

7 yaş öncesi dönemde çocuklar henüz soyut düşünme becerilerine sahip olmadıkları için kurban kavramını tam olarak anlayamazlar ve kesim onlar tarafından bir şiddet olarak algılanabilir. Bu dönemdeki çocuklar ileriki yaşlarda olumsuz etkilere mağruz kalmamak için kurban kesimini görmemelidirler.

7-12 yaş dönemdeki çocuklar için kurbanın neden kesildiği anlatılmalıdır. Bu dönemde çocuklar dinî ritüelleri anlasalar bile kurbanın kesim işlemini anlamakta sorun yaşayabilirler. Uygun ortamın sağlandığı doğru kişiler ve doğru usüller ile gerçekleştirildiği açık anlaşılır şekilde ifade edilmelidir.

Ergenlik dönemindeki çocukların ise kurban kesim işlemini görmesinde bir mahsur yoktur. Çünkü ergenlikle birlikte çocuklar bunun dinî bir süreç olduğunu ve sonrasındaki toplumumuz için sosyal faydalanmayı anlar ve kurban kesim işlemini soyut değerlendirmeye alabilirler.

Bayram geleneğini çocuklarımıza aktarabilmek için hangi bayramların hangi davranışları gerektirdikleri doğru aktarılmalı çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinden kaçınılmalıdır.

Hatıralara ekleyeceğimiz en güzel bayram olması dileğiyle, iyi bayramlar.

 

                                                                                      PSİKOLOG AYSUN HIZLI OKUR

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300