• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Partiler seçmeni maaşla yakalamaya çalışıyor

Partiler seçmeni maaşla yakalamaya çalışıyor
Türkiye 1 Kasım seçimleri için geri sayıma başladı.

Seçim hazırlıkları son hızla devam ederken siyasi partilerseçim bildirgelerini açıkladı. Ekonomi ağırlıklı olan seçim vaatleri arasında “Asgari Ücret”, “Emekli Maaşı” ve “İşsizlik” öne çıkan başlıklar arasındaydı… Medya Takip Merkezi(MTM),1 Kasım öncesi siyasetteki hareketliliği ve seçim vaatlerinin medya yansımalarını araştırdı.Araştırma, emeklilere yönelik yapılan vaatlerin, medya yansımalarında ilk sırada yer aldığını ortaya koydu.


1 Kasım seçimleri öncesi partilerin seçim vaatleri arasında, asgari ücret, işsizlik, büyüme, enflasyon, emekliler ve yaşlılar, gençler ve çocuklar, kadınlar, eğitim, hayvan hakları,öne çıkan ve tartışılan konular arasında yer aldı. Medya Takip Merkezi, 1 – 20 Ekim tarihleri arasında partilerin ekonomik temelli seçim vaatlerine yakından bakarken, medya yansımalarını da ele aldı.


“Asgari Ücret”


Siyasi partilerin Asgari Ücret konusundaki yarışları devam ederken,vaat edilen net rakamlar da açıklandı. AK Parti, ekonomide istikrar ve şeffaflık vurgusunu yaparken, asgari ücretin 1.300TL olacağını duyurdu. CHP ise asgari ücretteki gelir vergisini kaldıracağını ve asgari ücretin 1.500TL olacağını belirtti.MHP’nin ekonomik vaatleri arasında asgari ücretin 1.400 TL’ye çıkarılacağıaçıklanırken, HDP’nin seçim vaatleri arasında ise asgari ücretin ilk etapta 1.800TL olacağına yönelik iddia vardı.


“Emekli Maaşları”


Partilerin vaatpaketinin bir diğer konu başlığı ise emeklilerdi. AK Parti, emeklilere yapılacak olan ek ödeneğin, ayda 100TL’den yılda toplam 1.200TL olacağının altını çizdi. Ayrıca emeklilere ayda 250 TL ödeme ile ev sahibi olma kolaylığı getirileceği ve sosyal güvenlik prim kesintisinin de kalkacağı, AK Parti’nin vaatleri arasındaydı. CHP’nin emekliler için yaptığı bildirgede ise emekli ve çalışanlar arasındaki maaş farkının sıfırlanacağı, ayrıca bayramlarda yılda iki kez birer maaş ikramiye verileceği vardı. Bunun yanında, bakıma ihtiyaç duyan yaşlılar için sağlık ve barınma desteği ile yine emekliler için intibak yasasının getirileceği, vaatler arasında öne çıktı. MHP, emeklilere yılda iki defa asgari ücret oranında destek ödeneği sağlanacağını açıklarken,çalışan emeklilerin maaşına uygulanan kesintinin de kaldırılacağını belirtti. HDP’de emekliler için öne çıkan başlıklar arasında ise en düşük emekli aylıklarının asgari ücretle eşitleneceği yönündeydi.


“İşsizlik”


Partilerin genel vurguları arasında istihdam ve refah odaklı adımların yanında gençlereyönelik yapılacak yatırımlar ön plandaydı. AK Parti ve MHP’ de öne çıkan detaylar arasında iş kurmak isteyen gençlere nakdi yardım ve faizsiz kredi imkânları sağlanması sözü verilirken; CHP kanadında iş garantili eğitime, öğrenci kredilerine yönelik kolaylık sağlanacağına ve faizlerin silineceğine dair vurgu yapıldı. HDP ise istihdamı arttırmaya ve çalışan haklarını korumaya yönelik adımları sıraladı, ücret kaybına neden olmadan resmi haftalık çalışma sürelerinin düşürüleceğini açıkladı.


“Engelli Yurttaşlar”


Partiler, vaatleri arasında engelli vatandaşları da unutmadı. AK Parti, engelli bireylerin hayatlarını zorlaştıran alt yapı sorunlarını iyileştirme, güvenli yaşam merkezlerini oluşturma ve bilgi teknolojilerini kullanma konularında gerekli ortamın hazırlanacağını vurguladı.  CHP ise engelli bireylerin tıbbi malzemelerinin ve ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanacağı gibi sosyal güvencelerin sözünü verdi.MHP’nin “engelli ve engelli yakını aylığının 400 liraya çıkarılacağı” vaadi de dikkat çeken notlar arasındaydı.


“Kadın Hakları


Siyasi partilerin ortak vaatleri arasında kadın-erkek fırsat eşitliği, kadınların bireysel ve toplumsal güçlendirilmeleri için istihdam, eğitim, sağlık ve ekonomi alanında yapılacak yatırımlar, temel işlenen konular arasındaydı. Kadına yönelik yapılan her türlü kötü muamele vekadın cinayetlerine karşı, kadın haklarını güçlendiren maddelerin kanunlara ekleneceği de, duyurulan vaatler arasında yer aldı. Verilen sözlerden biri de, çalışan annelere yönelik paketti. Buna göre anneler, doğum sonrası 6 aya varan süreyle yarı zamanlı çalışıp tam maaş alabilecekler ve kreş imkânları da arttırılabilecek.


“Hayvan Hakları”


1 Kasım seçim bildirgeleri arasında hayvan haklarına dair maddeler de yer aldı. CHP ve HDP bildirgelerinde hayvan hak ve özgürlüklerine özel bir yer ayırdı. HDP bildirgesinde, ekolojik bir ortamda doğal varlıkların ve hayvanların korunmasını esas alan maddeye yer verileceğinin altını çizerek; toplama kampları, hayvan itlafı, hayvanların ticari amaçlı deneylerde kullanılmasının önlenmesi konularına değindi.


Hayvan hakları konusunda CHP de konuyu detaylı olarak ele aldı. Hayvanlara yönelik kötü muamelenin caydırıcı ceza kanunları arasına gireceği, pet shoplarda hayvan satışlarının yasaklanacağı, vahşi hayvan kaçakçılığının ve kaçak üretim çiftliklerinin önüne geçileceği başlıklarının yanında,hayvanların ait oldukları doğal ortamlara uygun alanlar düzenleneceği de atılacak adımlar arasında yer aldı.


AK Parti, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün,hayvan bakım merkezlerive hastane kurmalarını teşvik edeceğini açıkladı. MHP ise ekonominin geliştirici unsurları noktasında hayvanları ele aldı.


Seçim vaatlerinin ve medyanın zirve ismi: “Emekli Maaşı”



Medya Takip Merkezi (MTM), 1 – 20 Ekim arasını kapsayan tarihte medyanın seçim nabzını tuttu. Araştırmaya göre, partilerin seçim vaatleri arasında emekli maaşları ve yapılacak olan zam yarışı, medyanın zirve konusuydu. Emekli Maaşı bin 704 haberle listenin ilk sırasında yerini aldı. Partilerin olduğu kadar medyanın da yoğun gündeminde yer alan Asgari Ücret, bin 487 haberle listenin ikinci zirve ismiydi. Listenin üçüncü sırasında gündemin önemli başlıklarından biri olan İşsizlik, 868 haberle yer aldı. Ekonomik kalkınmanın başlıkları arasında geçen Büyüme, 800 haberle dördüncü sıraya yerleşti.


Listenin beşinci sırasında, partilerin engelli vatandaşlara yönelik vaatleri vardı. Engelsiz bir hayat için her türlü zorluğu kaldırmaya yönelik adımlara dair haberler, 417 haberle medya listelerinde yer aldı. Ekonominin önemli taşlarından biri olan Enflasyon başlığı, 389 haberle altıncı oldu.


Kadın Hakları başlığı ile açılan haber yansımaları arasında dikkat çeken konular,kadın işgücü, doğum izni, kadın şiddetleri ve cinayetleri olurken; bu başlık 320 haberle listenin yedinci sırasında yer aldı. Listenin sekizinci sırasındakieğitim vaatleri 141 habere konu edildi. Siyasi partilerin hayvanlara yönelik atılacak adımlarda öne çıkardıkları başlıkların yansımaları ise 136 habere konu olarak listenin dokuzuncu sırasında yer buldu.


Partilerin medya yansımaları…


Medya Takip Merkezi, aynı araştırmada en çok konuşulan siyasi partilerin medya yansımalarını da inceledi. Listenin ilk sırasında AK Parti 262 bin 810 haberle ilk sırada yer aldı. Listenin ikinci sırasında CHP 151 bin 486 habere konu edilirken, HDP 105 bin 701 haberle üçüncü, MHP ise 96 bin 194 haberle dördüncü sırada yer aldı.


EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLER


  


No


Siyasi Partiler


Yazılı basın


TV


Online medya


Toplam



1


AK Parti Adalet ve Kalkınma Partisi


49.443


5.293


208.074


262.810



2


CHP Cumhuriyet Halk Partisi


26.034


6.384


119.068


151.486



3


HDP Halkların Demokratik Partisi


13.609


5.328


86.764


105.701



4


MHP Milliyetçi Hareket Partisi


18.197


3.910


74.087


96.194



Veriler, MTM Medya Takip Merkezi’nin 1 - 20 Ekim 2015'te 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve 10 bini aşkın internet medyasında yaptığı haber takibi sonuçlarından derlenmiştir.


  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300