• BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Ramazanda tatlıya dikkat!

Ramazanda tatlıya dikkat!
“Yaklaşık 17 saat oruç tutup da tatlı yemeden olur mu?” diyenler çoğunlukta şüphesiz.

 Haklılar da. Zira Ramazan’da uzun açlık süresi boyunca kan şekeri hayli düşüyor ve iftardan sonra vücut boşalan glikojen depolarını doldurma eğilimine giriyor. Tatlı yemekte haklısınız ancak burada önemli olan kan şekerini hızla yükselten basit şekerler yerine, kan şekerini daha yavaş yükselten kompleks karbonhidratlara yönelmek. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, tatlıların kilo alımı olarak karşınıza çıkmaması için hem uzak durmanız gerekenleri hem de Ramazan’ın ideal tatlılarını ve kalorilerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.


Metabolizmanın en büyük düşmanı olan tatlılar


Ramazan’da kan şekerinin yavaş yükselip yavaş düşmesini sağlayacak beslenme önerilerine dikkat edilmesi son derece önemli. Böylece ani tatlı krizlerinin önüne de geçmek mümkün oluyor. Bu nedenle beyaz ekmek, pirinç, makarna yerine iftar ve sahurda tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç, bulgur, tam buğday makarnaların tercih edilmesi gerekiyor. Şerbetli tatlıların tüketiminde ise çok dikkatli olunmalı. Diyetisyen Özge Öçal, şerbetli tatlıların sütlü ve meyveli tatlılara göre çok daha yüksek kalori içerdiklerini belirtirken “Bir yandan da kan şekerinizi hızla yükseltip düşürerek tekrar canınızın istemesine neden olur ve böylece sizi bir kısır döngüye sokar” diyor. İşte canınız çok çekmedikçe kaçınmanız gereken, zira metabolizmanın en büyük düşmanı olan tatlılar…


Kemalpaşa


Şerbetli tatlılardan Kemalpaşa, en yüksek kaloriye sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Kemalpaşa’nın bir porsiyonu yani 4 tanesi 476 kaloriye sahip. O nedenle tüketeceğiniz ölçüye dikkat etmelisiniz. Üzerine tarçın ekleyerek kan şekerinizin nispeten daha dengeli olmasını sağlayabilirsiniz.


Baklava


Canınız şöyle cevizlisinden ya da fıstıklısından bir baklava mı çekti? Bir porsiyon yani 200 gram (4 adet) baklava tüketmenin faturasının 425 kalori olacağını bilin. Bu kaloriyi yakmak için 30 dakika koşmanız gerekiyor.


Şekerpare


Şekerpare fazla şerbet içeren tatlılardan biri. İçerdiği şerbet sebebiyle bazı yörelerde “şerbetli kurabiye” olarak da biliniyor. 1 porsiyon yani 150 gram şekerpare tüketmek ise 446 kalori almanıza neden olacak. Bu nedenle şekerpareyi, tıpkı diğer şerbetli tatlılarda olduğu gibi porsiyon olarak değil, küçük bir adet şeklinde tüketmeye dikkat edin ve haftada bir kereyi aşmayın.


Lokma


1 porsiyon yani 5 adet adet lokma 362 kalori. Üstelik yağda kızartılarak yapılıyor olması ayrıca kalp damar sağlığınız için de zararlı. Canınız çok çektiyse ayda iki kereyi aşmamak üzere bir iki tane tüketebilirsiniz.  Lokmayı evde kendiniz hazırlayabilir, şerbetine şekeri az koyup üzerine tarçın ekleyerek tatlandırabilirsiniz.


Sütlü tatlılara tarçını ihmal etmeyin


Tatlı ihtiyacını mevsim meyveleriyle karşılamak en sağlıklısı. Ancak onda da ölçüye dikkat etmek, muz, incir, üzüm, kavun gibi glisemik indeksi yüksek meyvelerden günde sadece bir porsiyon ve aralarından sadece bir tanesini tüketmek gerekiyor. Meyveleri kabuğuyla tüketmeli zira kabuğuyla yenen meyveler içerdiği posa sayesinde kan şekerini dengeliyor. Meyve sularından ise uzak durulmalı zira meyve suları kan şekerinin ani düşmesine neden oluyor ve tatlı krizlerine davetiye çıkarıyor. Meyvelere toz tarçın eklemek, kan şekerini dengelemek için önemli. Diyetisyen Özge Öçal, Ramazan’da şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih ederek hem sağlıklı hem de damak tadınızı koruyabileceğinizi belirtirken, “Sütlü veya meyveli tatlılarınıza mutlaka tarçın ekleyin. Tarçın kan şekerini dengeleyen en önemli baharattır, hem sağlıklı hem lezzetlidir” diyor. Diyetisyen Özge Öçal, Ramazan’ın hafif tatlılarını şöyle sıralıyor…


Ayva tatlısı


Ayva bağırsak sağlığı açısından faydalı bir meyve. 1 porsiyon ayva tatlısı 157 kalori içeriyor. Haftada 1 kez 1 porsiyonu rahatlıkla tüketebilirsiniz.


Güllaç


Ramazan’ın geleneksel tatlısı güllaç, süt içeriğiyle de besin değeri yüksek ve sağlıklı bir tatlı. Bir porsiyonu yani yaklaşık 200 gramı 235 kalori olan güllacın cevizlisi kalp ve damar hastalıkları açısından da faydalı. Omega 3 yağlarından zengin bir tatlı olan güllacı Ramazan’da iftardan sonra tüketebilirsiniz. Ancak 1 porsiyonu aşmayın.


Sütlaç


Sütlaç da sağlıklı tatlılar arasında yer alıyor ancak ölçüyü kaçırmamak gerekiyor. Bir kase sütlaç 299 kalori. Üzerine tarçın serpildiğinde, tarçının kan şekerini dengeleyici özelliğinden faydalanmak da mümkün oluyor. Sütlacı, gaz sorunu yaşamamak için çok soğuk yememek, dolaptan çıkardıktan sonra biraz bekleterek tüketmekte fayda var.


Kabak tatlısı


Yüksek demir içeriğinden bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğine dek bir çok faydası olan kabak tatlısı üzerinde cevizle birlikte Ramazan’da ideal tatlılardan biri. Ancak şerbetine çok fazla şeker eklememek gerekiyor. Kabak tatlısını haftada 1 kere tüketebilirsiniz.


Kakaolu hurma toplar


Ramazan’ın vazgeçilmez lezzeti hurma besin değeri açısından oldukça yüksek. Oruç, glisemik etkisi yüksek ve kana karışımı hızlı olan hurma ile açıldığında gün boyu düşen kan şekerinin yükselmesi ve bağırsakların düzenli çalışması sağlanıyor. Hurmayı tatlı ihtiyacınızı gidermek için de tüketebilirsiniz. Diyetisyen Özge Öçal, 2 adet kakao ile ezilmiş hurma toplarının hem lezzetli hem de 145 kalori ile ideal bir tatlı olacağını söylüyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300