• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Kansere Karşı Kırmızı Kalkan: Domates

Kansere Karşı Kırmızı Kalkan: Domates
Domatesin içerisinde likopen isimli bir antioksidan madde bulunmaktadır. Domates, aynı zamanda A, B, C vitaminleri ile potasyum, folik asitten de zengindir. Domatesin tam da zamanıyken her gün tüketmeye özen göstermeliyiz.

Likopen deposu domates kansere karşı korur

Domatesin içerisinde bulunan ve insan vücudunun üretemediği Likopen isimli pigment, domateste %85 dolayında bulunur. Domatese kırmızı rengi sağlayan bu pigmenttir. Çok güçlü bir antioksidandır. Likopen bizi bir çok kanser türüne ve kalp damar hastalıklarına karşı korur. Likopen kaynağı bir besin işlendiğinde, besinin içeriğindeki likopenin vücut tarafından kullanılma oranı da artar. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger; domates püresi, domates salçası, ketçap veya pişmiş domates sosu tükettiğimizde, çiğ domatese göre daha fazla likopen alırız. Bunun sebebi; domatesin hem işlenmiş olması; hem de bir miktar yağ barındırması olduğunu belirtiyor. Mevsimindeyken domatesi, mevsimi dışında ise domates püresi,domates SALÇAsı, pişmiş domates konservesi tüketmeye özen göstermeliyiz.

Domatesin kilo kontrolü üzerinde de etkisi çoktur.

Domates lif içeriği yüksek olan bir besin olduğundan kan şekerini dengeleme, tokluk hissettirme, sağlıklı sindirim sistemini koruma gibi özelliklere de sahiptir. Dolayısıyla kilo kaybına yardımcı olur. Ayrıca kandaki Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Güçlü Antioksidan özelliğinden dolayı domatesin; yaşlanmayı geciktirme özelliği de bulunmaktadır.

Mutfağımızdan kırmızı esik olmasın

Ne mutlu ki; domates türk mutfağında bir çok şekilde kullanılmaktadır.

Hemen, hemen her yemeğin içerisinde kullanabileceğimiz gibi; kahvaltıda söğüş domates, menemen veya omlet şeklinde de tüketebiliriz. Öğle ve akşam öğünlerimizde de salatalarda yemeklerde sıklıkla kullanmalıyız.

Domatesin suyu da oldukça faydalıdır. 1 su bardağı domates duyu ortalama 30-40 kkal enerji verir. Bu yüzden miktar göz önünde bulundurularak içilmelidir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300