• BIST 9624.04
  • Altın 2755.112
  • Dolar 34.0138
  • Euro 37.536
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Boyun Ağrılarından Korunmalısın Çocuğum

Abdullah Güdendede

Günümüzde boyun ağrıları her kesimden insanın korkulu rüyası haline geldi. Küçük yaşlarda sürekli ders ve sınavla uğraşan çocukların bile ilk karşılaştığı fiziksel sağlık sorunlarından biri boyun ağrılarıdır. Masa başında çalışan insanların her daim şikâyeti boyun problemleri üzerinedir. Ağır işlerde çalışanlarında zaten tabiatı gereği ağrı şikayetleri hep vardır. Ev hanımlarının da sürekli yakındıkları hastalık boyun problemleridir. Hangi yaşta olursanız olun ya da hangi meslek grubunda olursanız olun ve boynunuzla alakalı ister bir hastalık tanısı konsun ister konmasın günlük yaşamınızda sürekli dikkat etmeniz gereken şeyler hep olacaktır.

                 Oturur pozisyonda iken; Çenenizi (yukarı değil) bükük ve boynunuzu arkaya doğru çekik tutun, kol destekleri olan sert sandalyeler kullanın. Otururken gevşemeyin (bütün omurganız sandalye arkalığına dayanacak şekilde dik olsun) ve mümkünse kol destekli sandelyeler tercih edin, sandalye kollarını kollarınıza destek olarak kullanırsanız öne eğilme sırasında boynunuzda oluşacak olan lüzumsuz zorlanmayı önlemiş olursunuz.

Bir şeyi kaldırırken veya bir şeye uzanırken; kaldırmayı kurallara uygun bir şekilde yapın. (Dizlerinizi bükün, yükü vücudunuza yakın tutun ve kalkmak için bacak adalelerinizi kullanın), ani hareketlerden kaçının, ağırlığı gövdenize yakın tutun ve hiçbir şeyi bel hizasından yukarı kaldırmaya çalışmayın, başınızın hizasından yüksekçe bir yere uzanmanız gerekliyse bir iskemleye çıkın, uzun süre uzanmaktan ve yukarıya bakmaktan kaçının.

Çalışma ortamında; Dinlenme aralıkları olmaksızın çalışmayın ve dinlenme aralıkları verin, eğer bütün gün masada çalışıyorsanız; fırsat bulunca kalkıp dolaşın, iş arası dinlenmelerde egzersizlerinizi bir iki defa yapmanız faydalı olacaktır. Ayakta durma pozisyonunda; çenenizi (yukarı değil) bükük ve boynunuzu arkaya doğru çekik tutun, belinizin düz durmasına önem vermeye çalışın, dizlerinizi bükmeden asla öne doğru eğilmeyiniz. Bu şekilde boyun ve omuzlarınızı arkaya doğru ve dik tutabilmeniz kolaylaşacaktır. Uyurken yatağınızda; yüz üstü yatmayın. Sağ tarafınız üzerine yan yatarak uyumanız daha iyidir, baş ve boynunuza yastığınız yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun, eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu iyi bir şekilde desteklemelidir, boynunuzun gergin durmasından kaçının, yatak altına tahta konması ve sert ortopedik yatak kullanılması tavsiye edilir, yumuşak yastık kullanmayınız normal sertlikte yastık kullanınız. Araç kullanırken; arabada yüksek pozisyonda oturun, koltuğunuz, (tercihen sert) direksiyonun üzerinden bakmak için gerilme ve eğilmenizi gerektirmeyecek şekilde ne çok alçak nede çok geride olmalıdır, destek için poliüretan bir yastık faydalı olabilir. Yastık 1-2 cm. kalınlığında, sırtınız genişliğinde ve omuzlarınızın hizasına kadar olmalıdır. Dinlenme sırasında; tv seyretmek için kanepeye uzanmayın. Sert bir koltuk veya sandalye kullanın, bir şeyler okurken başınızı desteklemek için yumuşak yastık kullanmamalısınız.

             Bu önemli kurallara dikkat ederek günlük yaşam aktivitelerini sürdüren ve düzenli egzersizlerini yapan bir birey için boyun bölgesi ağrıları kâbus olmaktan çıkacağı gibi boyun bölgesinde meydana gelebilecek fiziksel problemlere de tüm kapıları kapamış olursunuz. Bir fizyoterapiste danışarak size özel bir egzersiz reçetesi vermesi ise işin profesyonel bir destekle yapılmasını sağlar ve düzenli kontrollerle de yaptıklarınızın size ne kattığını görme ve yeni şeyler ekleme şansına sahip olursunuz.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300