• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Brucella’nın Teşhisinde Nanoteknoloji Uygulaması

Brucella’nın Teşhisinde Nanoteknoloji Uygulaması
Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Aras, Türkiye’de hayvancılığın en büyük sorunlarından birisi olan Brusellozis hastalığının teşhisi için nanoteknolojinin kullanıldığı yeni bir metot geliştirdi.

Aras’ın hazırladığı bu metot, TUBİTAK’ın “3501 Kariyer Geliştirme Programı” tarafından destek almaya hak kazandı.


- 10 Dakika Gibi Kısa Bir Sürede Yöntem Sonuç Veriyor -


“Brucella DNA’sının Teşhisi Amacıyla Altın Nanoparçacıklarının Kullanıldığı AuNPs-Prob Nanoteşhis Metodunun Geliştirilmesi” başlıklı projesine dair bilgiler veren ASÜ Öğretim Üyesi, çalışmanın 24 ay süreceğini belirtti. Brusellozis hastalığının hayvancılığın önemli sorunlarından birisi olduğunu ve bu hastalığın teşhisi için son 20 yılda PZR temelli birçok yöntemin geliştirildiğini belirten Aras, “Fakat bu metotların bazı dezavantajlarından dolayı, alternatif moleküler yöntemler geliştirmek amacıyla dünyada değişik arayışlara girilmiştir. Bu alternatif yöntemlerin en yenisi, nanoteknolojideki gelişmelere paralel olarak geliştirilen altın nanoparçacıklarının kullanıldığı AuNPs-prob nanoteşhis yöntemidir” dedi. Bu metotla en az miktardaki DNA’ların bile başarı ile tespit edildiğini, pahalı cihazlara ve amplifikasyona ihtiyaç duyulmadan 10 dakika gibi kısa bir sürede yöntemin sonuç verdiğini belirtti.


- Artık Hastalığın Teşhisi İçin Pahalı Cihazlara Gerek Yok -


Tecrübeli personele ve pahalı cihazlara ihtiyaç duyulmadığı için özellikle enfeksiyöz hastalıkların teşhisinde, küçük laboratuarlarda rahatlıkla bu yöntemin kullanılabildiğini söyleyen Zeki Aras, “Teşhisinde ciddi sıkıntılar yaşanan ve hücre içi yaşayıp karmaşık patogeneze sahip olan brusellozis hastalığının tanısında, nanoteknolojinin kullanımının büyük avantajlar sağlayacağı şüphesizdir. Fakat dünya genelinde Brucella’nın hızlı nanoteşhisi amacıyla geliştirilmiş herhangi bir AuNPs-prob nanoteşhis metodu bulunmamaktadır. Önerilen bu araştırma projesiyle, ülkemiz hayvancılığına ciddi zararlar veren Brusellozis’in direk teşhisi için hızlı, güvenilir, yüksek hassasiyete sahip ve DNA amplifikasyonu gerektirmeyen AuNPs-prob nanoteşhis yöntemi geliştirilecektir” dedi. Aras bu çalışmayla, Aksaray ve bölge illerdeki koyun ve inek atık vakalarında Brucella türlerinin ne ölçüde sorumlu olduğunun ve bölgede hangi Brucella türleri ile alt biotiplerinin dağılım gösterdiğinin ortaya konulacağını ve hayvan yetiştiricilerine hastalık ile ilgili bilgilendirmeler yapılacağını da kayedetti.


ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Yrd. Doç. Dr. Zeki Aras’ı yaptığı araştırma projesinden dolayı kutladı ve başarılarının devamını diledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300