• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

Çiftçinin Bankamatik Çilesi!

Mustafa Bozdağ

İzin nedeniyle 27 Ekim Pazar günü önce Eskil Belediyesi Hizmet Binasının açılış törenine katıldım,  öncelikle bu konuda Eskil Belediye Başkanı Necati Belgemen ve Ekibine teşekkür ediyorum. Güzel bir açılış programı ile çok önemli bir isim olan Eski Bakan Ak Parti Genel Başkan yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin Açılış törenine için Eskil’e getirmesinin Eskil’in tanıtımı için çok önemli bir hamle yapmıştır.  

28 Ekim Pazartesi günü ise, Babam şu bizim Şeker Pancarı avansını çekmek için Eskile gidelim dedi. Bölgede Şeker Pancarını alan 1 tane fabrika var herkes tarafından biliniyor. Fabrika avans ve pancar paralarını çiftçiye ödemek için ise Özel Bir Banka ile anlaşmış, o özel bankanın Eskil’de şubesi bulunmuyor.

Babamın çekeceği avans miktarı 3500 TL civarında bir para Banka kartını ATM’ye taktım şifreyi girdikten sonra günlük 1500 TL 19,20 TL komisyon ödeyerek çektim.  Geri kalan kısmını bankamatik sırasındaki tecrübeli isimler bugün en fazla bu kadar çekebilirsin dediler.  Ben yine de inanmadım, yandaki başka bir bankanın ATM’sinden parayı çekmek istedim bankamatik vermedi. Hemen Eskilimizde yıllardır hizmet veren Ziraat Bankası personelinden yardım istedim. Banka görevlisi de olayı doğruladı  günlük limit 1500 TL dedi.

Bu uygulama bana göre Eskil çiftçisine uygulanan bir zulüm! Eskil bölge de tarım ve hayvancılık konusunda başkent bir bölgedir.  Fabrikaya en çok pancar Eskil bölgesinden gitmektedir. Öncelikle fabrikanın bir devlet bankası olan Ziraat Bankası yada Eskil’de banka şubesi olan bir banka ile anlaşma yapması gerektiğini düşünüyorum. Yada Fabrika anlaşma yaptığı bankaya Eskil için bir ATM kurmasını istemelidir.

Eskil ziraat odasına kayıtlı 8000 civarı çiftçi var, babam ortalama 3500 TL için 45 ila 50 TL arası komisyon ödeyecek biz bunlardan 5000 çiftçi 50 TL komisyon ödese 250 bin TL para Eskil’den karşılıksız çıkmış olur. Bu da bir daire parası her avansta Eskil bir daire parasını karşılıksız olarak çiftçinin elinden çıkıyor. Çiftçi bu parayı kolay kazanmıyor.  Ama elinden kolay bir şekilde çıkması da açıkçası benim zoruma gitti.

Diyeceksiniz İnternet bankacılığı kullan doğru kullanabilen için internet bankacılığı çok kolay ve faydalı, ya kullanamayanları ne yapacağız...

Eskil çiftçisi bankamatiğe kartı taktımı emeğinin hakkını eline saymasını ister.  Bu konu yanlış anlaşılmasın ziraat bankası ile alakalı bir durum değildir. Ziraat Bankası müdürü ve çalışanları bu konuda bana yardımcı oldular. Kendilerine bu konuda teşekkür ediyorum. Fakat ziraat bankası ile ilgili bir özeleştiride yapmadan geçemeyeceğim. “Ziraat Bankası ATM sayısını ilçemizde artırmasının daha faydalık olacağını düşünüyorum.”

Sonuç olarak, Eskil çiftçisi çiftçilik geliri olarak ciddi bir para girişi oluyor. Çiftçi bu parayı çekmek için Eskil dışında bir yere yönlendirilmemelidir. Bu konu ile ilgili araştırmam esnasında bir çok kişi biz paramızı ilçemizden çekelim alışverişimizi ilçe Esnafımızla yapalım görüşündeler.

Konu ile ilgili Ziraat Odası Genel Sekreteri Vedat Belgemen bu konuyu gündeme alacaklarını diğer ilgili  kurumlarıda bu konuya duyarlı olmaya davet ediyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300