• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C

Eskilli Vatandaştan çağrı “Meramızı geri verin”

Eskilli Vatandaştan çağrı “Meramızı geri verin”
Asırlarca koyunculukla geçimini sağlayan Eskil’de 1994 yılında ilçe genelinde meraların tarlaya çevrilmesi ile birlikte birçok yayla ve köyde küçükbaş hayvancılık bitme noktasına geldi.

ilgili haber için tıklayınız...


Son yıllarda küçükbaş hayvancılığın yeniden önem kazanması ile birlikte koyunculukta bölge insanı için önemli bir alternatif olma yolunda, ancak, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların en önemli problemi ise hiç şüphesiz mera sıkıntısı.


Eskil’de koyunculuk için önemli yaylalardan birisi de hiç şüphesiz Büyüksekerler Yaylası idi. 1994 yılına kadar yavşan, kekik, çiğdem başta olmak üzere bahar ayları ile birlikte yaylalarının adeta botanik bahçesini andıran merası ile birlikte eti ve sütü ile marka olduğunu kaydeden köylülerden Abdullah Mutlu, “Atalarımız burada yüzlerce yıl hayvancılıkla geçimini sağlamış, ancak ne hazindir ki 1994 yılında bir seçim uğruna Eskil’in diğer yaylaları gibi meramızın tamamı tarla olarak dağıtıldı. Geçmişte 5 Bin’e yakın koyunun beslendiği köyümüzde bugün bir tane koyun bile yok. Koyun bir yana köyde şu ortamda tavuk bile beslemek mümkün değil, çünkü köyümüzün etrafı tamamen tarlalarla çevrili, yarın bir arkadaşımız ev yapacak olsa ev yapacağı bir mekan bile bulamayacak.” Diye konuştu.


Uzun mücadelelerimiz neticesinde meramız 4 senedir boş, ekilmiyor ve hazine arazisi olarak ayrılmış durumda son günlerde hazine arazilerinin satılacağı açıklaması bizi endişelendiriyor diyen Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü. “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik gençlere çağrıda bulunarak köyünüze dönün köyde mera var, imkanlar var, devletin desteği var diyor. Sayın Bakanım bizim köyümüzde mera yok. Lütfen meramızı köyümüze geri kazandırın. İnanın bunu çözün ömrümüzce size duacı oluruz ve eğer bu durum gerçekleşsin sizin de buyurduğunuz gibi köyümüze geri dönecek onlarca genç var. Burada ata mesleği koyunculuk yapacak.” Dedi.


İlgili haber için tıklayınız....


Söz konusu meranın Büyüksekerler ve Küçüksekerler arasındaki 1,5 KM mesafedeki iki yayla arasında olduğunu kaydeden Mutlu, “Söz konusu alanın yeniden mera olması ile birlikte iki köyünde insanının önünü açacak, buradan Sayın Bakanımıza çağrıda bulunmak istiyorum lütfen bu sese kulak verin.” Diye sözlerini tamamladı. 


Yazarımız Abuziddin Kılfırça'nın yazıları için tıklayınız...


Bedavacılık anlayışı....


Yarın atla eşekle mi halallaşacaksınız...



haberfark.net

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300