• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Fındık Kurduna Karşı Mücadelede Dikkat Edilecek Hususlar

Fındık Kurduna Karşı Mücadelede Dikkat Edilecek Hususlar
Fındık bahçelerinin ana zararlısı olan Fındık Kurdu zararlısı; Fındıkta beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarar meydana getirmektedir.

Fındık Kurduna karşı mücadele yöntemlerinden birisi Kültürel Mücadeledir. Bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunun azalması üzerine önemli bir etkendir. Ancak bu işlemi yaparken Fındık bitkisinin köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir.

Fındık Kurdu mücadelesinde Kimyasal Mücadele meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanır. Bunun için ergin böceklerin ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde bahçeleri ilaçlı tutmak gerekir.

Fındık Kurdu fındık üretilen bölgelerde yaygın olmakla birlikte, Fındık üretimi yapılan alanların yarısında mücadeleyi gerektirecek yoğunluk bulunmamakta üreticilerimiz gereksiz ilaçlama yapmaktadırlar

Kimyasal Mücadele yapılacak bahçelerde mutlak bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak, 11-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 ocak, 30 da’dan büyük bahçelerden 30 ocak 3x3,5m büyüklüğündeki beyaz bir bez örtüye sabahın erken saatlerinde silkeleme yapılarak ergin sayımı yapılır. Sayım sonunda 10 ocakta 2’den fazla ergin böcek düşerse Kimyasal Mücadele gereklidir.

İlaçlama bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlasının mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmadır. Ergin çıkışının tamamlanmak üzere olduğu bu dönem bölgemizde sahil ve orta kuşakta 15-25 Mayıs 2017 tarihleri arasında, yüksek kesimlerde ise bu tarih 18-28 Mayıs 2017 tarihleri arası olmakla birlikte yapılacak kimyasal mücadeleler en fazla 10 gün içerisinde bitirilmelidir.

Ayrıca bölgemizde son 2-3 yıldan bu yana fındıkta verim ve kalite üzerine önemli kayıplara neden olan Fındıkta Külleme Hastalığına karşıda Fındık Kurdu mücadelesi ile birlikte bakanlıkça ruhsatlandırılmış uygun bir bitki koruma ürünü ile birlikte ilaçlama yapılması hem Fındık Kurdu zararlısını, hem de Külleme hastalığını baskı altına alınacaktır.

İlaçlamada dekara (ortalama 40-50 ocağa) verilen doz atomizörle 14-17 lt. su pülverizatörle  30-40 lt. su ile karıştırılarak atılmalıdır.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, ''ilaçlama başlamadan önce, arıcıların arılarını ilaçlama sahasının dışına çıkarabilmelerine imkân sağlamak amacıyla önceden uyarılmaları, ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir'' dedi.

İl Müdürü Kabaoğlu ayrıca, ''kullanılacak bitki koruma ürünleri, İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile diğer kurum ve kuruluşlarda görevli reçete yazmaya yetkili Ziraat Mühendislerince yazılacak REÇETE karşılığında bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak, bitki koruma ürünleri uygulama yetki belgesi sahibi kişiler tarafından atılması gerektiğini'' söyledi.

Daha geniş bilgi almak isteyen üreticilerimiz ise; İl de İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne, İlçe de ise İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne müracaat edebilirler.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300