• BIST 10208.79
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Pancar'da "polar" tepkisi!

Pancar'da "polar" tepkisi!
Yıllardır pancar üreten ve polar olarak nitelendirilen şeker oranının düşük tutularak zarara uğradıklarını iddia etti.

Beylerlili pancar üreticileri, CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'dan destek istedi. Üreticilerin polarların düşük hesaplandığına yönelik iddiaları ise dikkat çekti. 

Denizli'nin Çardak ilçesine bağlı Beylerli Mahallesi'nde şeker pancarı üretimiyle geçimini sağlayan çiftçiler, ürettikleri pancarların polarının düşük çıkmasına tepki gösteriyor.

ÜRETİCİ NOTER HUZURUNDA POLAR TAHLİLİ İSTİYOR

Pancar üreticisi Halil Aslan, verilen fiyatın altında pancar sattıklarını, şeker pancarında poların (şeker oranı) son iki yıldır düşük olduğunu, üreticinin zarar ettiğini dile getirdi. Burdur Şeker Fabrikası'nın tahlillerinin düşük gelmesi üzerine ilgili bakanlığa bağlı Denizli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nde tahlil yaptırdıklarını ve aynı üründe iki ayrı tahlilde 4-5 polar fark olduğunu belirten Aslan, noter huzurunda tahlillerin yapılmasını istedi.

BU İDDİALAR KAFALARI KARIŞTIRDI

Çiftçi Aslan “Pancarın şeker oranı iki yıldır düşük çıkıyor. Geçen yıl fark etmemiştik ancak bu yıl tahlil sonuçlarında 4-5 polor fark olması üzerine kendimiz tahlil yaptırdık, oran 17 polar olarak çıktı. Neden arada fark var? Rakamlar düşük mü tutuluyor? Daha önce böyle bir şey yoktu. Kilosu 140 kuruş olan pancarın kilosu, şeker oranı düşük çıktığından 100 kuruşa düşmüş oluyor. Şeker oranının düşük çıkması kilo başına 40 kuruş kayıp demek. Burdur Şeker Fabrikası'nın yaptırdığı tahlillerde şeker oranı düşük geliyor. Bu da ortalama fiyata 40 kuruş yansıyor. Beldemizin tamamı pancarla uğraşıyor. Özellikle Beylerli en yoğun pancar üretimin yapıldığı yer. Örneğin 100 tonda 4.000 TL'ye yakın kaybımız var. Devlet normal verdiği fiyatın da altında fiyat veriyor. Eskiden 18-20-22'ye kadar çıkıyordu şeker oranı. Her yıl kaliteli tohum geliyor diyorlar, tohumu veren de fabrika. En azından verdikleri fiyattan alsınlar“ dedi.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise polar tepkisinde bulunan çiftçilere CHP'nin tarım politikasını anlattı. 

Kaynak:chp.org.tr

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300