• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Sebze,meyve fiyatları el yakıyor

Sebze,meyve fiyatları el yakıyor
Antalya'da geçen ay etkili olan fırtına ve sel felaketinin olumsuz sonuçları pazara yansımayı sürdürüyor. Konya genelinde domates başta olmak üzere birçok sebze fiyatı el yakıyor.

Vatandaşın alım gücünün düşmesinden dolayı pazar esnafı beklediği satışları gerçekleştiremiyor. Son günlerde yurt genelinde etkili olan fırtınan da fiyatları etkilediğini düşünen Muhacir Pazarı esnafı, hedeflerinin sürümden kazanmak olduğunu ancak, hale istenilen düzeyde malın gelmediğini belirtti. Bazı esnaf ise fiyatları aracıların yükselttiğini ileri sürdü.

MALİYETİ ÇOK FAZLA

Konya Pazarcılar Odası Başkanı Tahsin Öz ise, Türkiye genelinde fiyatların yüksek olduğunu söyledi. İstanbul'da domatesin 6 liraya kadar çıktığını ifade eden Öz, “Konya'nın fiyatları İstanbul'dakinin yarısından bile az. Şunu net söylüyorum; Konya Türkiye'nin en ucuz sebze-meyvesini yiyor. Portakal şu anda 75 kuruştan satılıyor. Diğer illerde 3 liraya kadar çıkmış durumda. Fiyatları aracıların yükselttiğini düşünenler var ama Antalya'dan Konya'ya mal getirmenin maliyeti tam bin lira. Bunun istifleme, işçi ve ulaşım masrafı var. Aracının çok fazla kar ettiği ya da çok para kazandığı gibi yanlış bir algı var. Binbir çeşit mal geliyor Antalya'dan esnaf bu mallardan sınırlı sayıda getirebilir. İllaki bir fiyat artışı olacaktır” dedi.

ARZ TALEP DE ETKİLİ

Bazı meyvelerde sezon sonunun yaklaşmasından dolayı da fiyatlarda değişme olduğunu belirten Öz, “Sadaece sel ve fırtınadan kaynaklı fiyat artıyı olmuyor, “Sivri biber, patlıcan, kabak, salatalık, domates gibi ürünlerde arz örtü altından sağlanıyor. Mevsimsel olarak hasat edilen ürün miktarındaki azalmanın yanı sıra özellikle Antalya’da seraların selden zarar görmesi sonucu arzda meydana gelen daralma, ürün fiyatlarına yansıdı. Yeşil soğan, marul ve maydanoz gibi ürünlerde de arzdaki daralmaya bağlı olarak fiyatlarda artış görüldü. Üreticilerde fiyatı düşen tek ürün elma oldu. Talepte görülen daralma, elma fiyatlarını düşürdü. Arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışlar meydana geliyor. Bu ay sonundan itibaren fiyatlar tekrar normale dönecektir. Çok uzun bir süre yok önümüzde” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

Kaynak:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300