• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Aksaray’da Manuel Terapiye İlgi Hat Safhada

Abdullah Güdendede

               Manuel tedavi çok eski bir tedavi yöntemidir. Antik çağlarda Hipokrat, Galen gibi bilim adamları bu tedavi yöntemini kullanmışlardır. Modern tarihi ise 1900'lü yılların başında Andrew Taylor Still tarafından uygulanmıştır. Manuel tedavi Türkiye'de son yıllarda yaygın olarak yapılmaktadır ve birçok teknik kullanılmaktadır: Cyriax, Kalternborn, Mulligan, McKenzie, Maitland manuel tedavi tekniklerini geliştiren fizyoterapistlerdir.

Manuel tedavi, elle uygulanan sinir-kas-iskelet sisteminin durumunu değerlendirme, tedavi ve geliştirmek için uygulanan tekniklerdir. Eklem ve yumuşak doku gibi birçok yapının yaralanma sonrasında normal hareket ve fonksiyona tekrar dönmesi için fizyolojik sınırlarda yapılan yavaş hızlardaki hareketlerdir. Manuel tedavi ile hastanın toleransı doğrultusunda ağrı sınırındaki hareketlerle iyileşmenin hızı artırılmaktadır. Hareketin yönü, süresi ve fizyolojik sınırlar içinde olması önemli olduğundan uygulamanın mutlaka eğitim almış fizyoterapistler tarafından yapılması gerekmektedir. Ortopedik problemlerde manuel terapi sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Özellikle bel fıtığı manuel terapi ile tedavi edilerek, hareket açısındaki kısıtlamalar yok edilebilir. Bel bölgesinin sahip olduğu fizyolojik ve anatomik hareketlerindeki engellemeler ya da eklemin esas hareket kabiliyetini kaybetmesi, manuel terapi ile tedavi edilebilir. Bu kapsamda elle çekme ve burma gibi manevralar uygulanır. Böylece eklemlerin sahip olduğu fizyolojik ve anatomik açıların geri kazandırılması amaçlanır. Tüm kas ve iskelet sistemi hastalıklarında olduğu gibi bel fıtığı sorunları da manuel terapinin soruna bir bütüncül şekilde yaklaştığı ve bu doğrultuda tedavi gerçekleştirdiği bir alandır.

İnsan boynunun yapısı belli bir hareket kabiliyetlerine sahip olması ile bilinir. Zamanla ve çeşitli nedenlerden dolayı bu hareket kabiliyetinin kısıtlanması ya da tamamen kaybedilmesi ise boyun fıtığı olarak adlandırılmaktadır. Boyun fıtığı manuel terapi ile tedavi alanına da giren bir husus olduğundan öncelikli olarak boyun bölgesinde oluşan hareket kısıtlamalarının boyutları tespit edilir. El ile yapılan birtakım uygulamalar sayesinde boynun hareket açıları belirlenir ve rahatsızlığın boyutu tespit edildikten sonra tedaviye başlanır. Bu aşamada mevcut sorunun daha ayrıntılı tespit edilebilmesi için radyolojik görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılmaktadır.

Ameliyatsız fıtık tedavisi manuel terapi ile mümkün hale gelmiştir. Ancak manuel terapinin tedavi süresi, hastanın fiziksel ve psikolojik durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Boyun ve bel fıtığı  sorunları için ortalama 8 seansta etkili sonuçların alınması beklenir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300