• BIST 9493.86
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Bel Tutulması İnsanı Canından Bezdirir

Abdullah Güdendede

Sıcak, soğuk derken sırtımızdan terler boşalıyor sonra da kuruyor. Kalın giysiler içinde soğuktan kaçarken terliyoruz. Sıcaktan bunalınca serinlik ararken üşütüyoruz.  Terlemiş bir kası üşütmek kurşun yemek gibidir. Bel tutulmasının oluşmasına zemin hazırlayan en önemli sorun budur. Aksaray da malum hava koşulları tutulmalar için uygun bir zemin oluşturur. Bizim dikkatsizliğimde bel tutulmalarına kapı aralıyor. Tutulmuş bir bel ile hayat oldukça zordur. Nasıl olacak da bel tutulmalarından korunacağız ve kurtulacağız. Hepimizin cevabını aradığımız soru budur.

                Bel eklemi karmaşık bir yapıya sahiptir. Omurgaların birleşmeleri 90 derecelik bir açı yapar. Omurganın sırt ve boyun bölgesindeki açı dereceleri de farklıdır. Bu açı farklılıkları eklem ilişkileri açısından önemlidir. Bel eklemlerinin özelleşmiş yapıları gövde üst bölgesi ile alt bölgesini birleştirir. Hareket kabiliyeti boyundan sonra en çok olan bel eklemleridir. Bunun yanında eklemin komşu yapılarında hareketlerine ile birlikte çalışması vardır. Kinezyoloji ve biyomekaniksel incelemelerde basit gibi görünen bu hareketlerin vücut sistemi için ne kadar önemli olduğu ortaya konulmuştur. Kas yapısının yerleşimi hareket kabiliyetinin oluşması için tasarlanmıştır. Hareket eklemde ortaya çıksa da hareketi ortaya çıkartan gücü kaslar oluşturur. Günlük işlerimizi yaparken çok önemsemediğimiz belimiz çalışamaz hale geldiğinde ne kadar önemli olduğunu anlarız.

                Bel tutulduğunda kas işleyişi bozulmuştur. Kaslar artık rahat çalışamaz. Hareket ortaya çıkarmak bu yüzden çok ağrılıdır. Hareketsiz pozisyonda ağrının olmamasının nedeni budur.  Basit şekilde başlayan bu tutulmalar ve sonrasında ağrılar sorun çözülmedikçe ilerler.  Kronikleşen bir bel rahatsızlığı günlük hayatı kısıtladığı gibi diğer bel problemlerinin tetiklenmesine yol açar.  İnsanı bezdiren bir rahatsızlık olan bel tutulmaları sıkça karşılaşılan bir sorundur. Bu sorunun hemen her yaşta olabilmesi de çözüme olan ihtiyacı daha artırmaktadır. Çözüm kısmında neler yapabileceğimiz ise merak ettiğimiz en önemli konudur. Çözüm için yapılması gereken birçok şey vardır. Bunları uzmana danışarak tavsiye üzerine yapmalısınız.

                Bel tutulmalarının hayatınızın bir parçası olmasına izin vermeyin. Sağlıklı bir bel için sıcak-soğuk dengesizliğine dikkat edin. Günlük egzersizlerinizi geciktirmeden yapın. Gün içerisinde yaptığımız hatalı hareketleri tekrardan kaçının ve doğrusunu öğrenin. Beliniz tutulmuşsa asla kırık-çıkıkçıya gitmeyin.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300