• BIST 9789.1
  • Altın 2725.606
  • Dolar 33.9603
  • Euro 37.6335
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 21 °C

Devir Değişse de Manuel Terapi Değişmiyor

Abdullah Güdendede

Manuel terapi, insanlık tarihinin en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Manuel terapinin tarihi, eski Mısır’da milattan önce 4.000 yılına kadar dayanır. Ayrıca, uzak doğunun eski uygarlıklarında da manuel terapinin tedavi edici etkilerinden yararlanılmıştır.

Tanım olarak manuel terapi; uzman fizyoterapistler tarafından belirli el hareketleri kullanılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Özel teknik bilgi ve beceri gerektirir. Fizyoterapistler tarafından uygulanan temel tedavi yöntemlerinden birisidir. Manuel terapi kapsamında kaslar, bağlar ve sinir sistemi gibi yumuşak dokular ve eklemler üzerine farklı teknikler uygulanarak iyileşmenin sağlanması hedeflenir. Genel kanının aksine, manuel terapi masaj değildir. Manuel terapi esnasında masaj uygulamalarından da yararlanılsa da bu, kullanılan yöntemlerden sadece bir tanesidir.

Birçok kas-iskelet sistemi yaralanmalarında manuel terapi kullanılır. Başta omurga problemleri olmak üzere, kas yaralanmaları, eklem problemleri, tendon yaralanmaları, sinir sıkışması gibi farklı problemde manuel terapi etkili bir tedavi aracıdır. Fizyoterapist, var olan probleme göre hangi doku üzerine hangi tekniği uygulayacağına karar verir. Manuel terapi uygulamaları ile sinir ve dolaşım sistemleri başta olmak farklı üzere vücut sistemleri uyarılır. Ayrıca kas-iskelet sistemindeki yapıların da manuel terapiye verdikleri cevaplar sayesinde tedavi edici etkileri ortaya çıkar. Manuel terapi uygulamalarının en temel amaçları; yumuşak dokuların esnekliğini ve uyumunu artırmak, eklem hareket açıklığını kazanmak, yumuşak dokuları mobilize veya manipüle etmek, gevşeme sağlamak, ağrı ve ödemi gidermek ve kas fonksiyonu yeniden kazanmaya yardım etmek olarak sıralanabilir.

Manuel terapinin en önemli avantajlarından birisi de tamamen doğal bir tedavi yöntemi olması ve kontraendike olduğu durumların az olmasıdır. Herhangi bir ilaç vb. yöntem içermediği için, karaciğer ve böbrek başta olmak üzere vücut sistemleri üzerine negatif etkisi yoktur. Bu nedenle, özellikle sistemik problemi olan bireylerde, belirli noktalara dikkat edilerek rahatlıkla uygulanabilir. Manuel terapinin pozitif etkileri seans sonunda hemen görülmeye başlar. Özellikle ağrı ve spazm üzerindeki etkileri çok hızlıdır. Bilimsel çalışmalar, egzersiz uygulamaları ile birlikte yapılan manuel terapinin, kas iskelet sistemi problemlerinin tedavisinde oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Bu nedenle tek başına değil, rehabilitasyonun bir parçası olarak kullanılması daha etkili sonuçlar alınmasını sağlar.

Sizin de kas-iskelet probleminiz varsa, bir hekime başvurarak probleminizin tanısının ne olduğunu öğrenebilir, ardından durumuzun uygunluğuna göre fizyoterapiye giderek manuel terapi ve diğer uygulamalar ile problemden kurtulabilirsiniz.

Sağlıklı, Mutlu ve Ağrısız Günler Dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300