• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Eskil İlçesi 29 Yaşında!

Mustafa Bozdağ

Eskil tarihi kaynaklarda Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Eski İl olarak geçmektedir. Selçuklular ve Osmanlılar zamanında Birçok yerleşim merkezini içinde barındıran bu yerleşim yerlerine merkezlik yapmıştır. 1928 yılında ise Kasaba şimdiki ismi ile belde olmuştur. Beldelik statüsünü kazandıktan sonra 3 mahalleye ayrılmıştır. Bunlar Karakol Mahallesi, Taşkesik Mahallesi ve Taşkapu Mahallesi dir. Eskil Kasaba olduktan sonra uzun yıllar ilçelik için uğraş vermiştir.

Bu hafta içi Eskil’imizin ilçe oluşunun 29. Yıl dönümünü 09 Mayıs 2019 tarihinde Dönemin Belediye Başkanı Necati Belgemen her yıl olduğu gibi bu yılda Sosyal Medya hesabı facebook’tan hatırlattı. Kendisine emeklerinden ve bu günü unutmamasından dolayı teşekkürlerimi arz ediyorum.

Gelelim İlçelik Serüvenine

İlçelik ile ilgili olarak Necati Başkan ve O dönemde ilçelik için  aktif olarak  çalışan birkaç kişi ile görüştüm. Bu görüşmelerim ışığında edindiğim bilgileri tarihe geçmesi adına paylaşıyorum.

09.05.1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla ilçe statüsüne kavuşan ilçemiz bugün 30 yaşına girmiştir hayırlı olsun. 1928 yılında belde olan Eskilimiz 3 mahalle ile belediyelik olmuştur. İlçemizin oluşumunda daha sonra gelişiminde katkısı olan siyasilerimize yetkililerimize halkımıza esnafımıza yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Hepinizden Allah razı olsun.

İlçelik için çalışmalar

Aksaray’ın il olması için dönemin Milletvekilleri Raşit Daldal ve Mahmut Öztürk sıkı bir çalışma yürütmüşlerdir. Nitekim Aksaray 15.06.1989 tarihinde il olmuş il olmadan öncesi ve sonrası Eskil, Sultanhanı ve Eşmekaya İlçelik için çalışmalar yapmışlardır.

Sultanhanı İlçe olacağından emin, Eşmekaya Sultanhanı’nın ilçe olacağını düşünüyor bir yandan da kendileri çalışma yapıyordu. 

Eskil ise umutsuz vaka bu olayı en güzel özetleyen olay ise Eskil Belediye Başkanı Necati Belgemen Eşmekaya Belediye Başkanına gidiyor. İlçelik Konusunda birbirimizi destekleyelim diyor.

Dönemin Eşmekaya Belediye Başkanı Hacı Başkan( Tayfur Başkan’ın Babası)  Necati Belgemen’e Aynen şu sözleri sarf ediyor. “Sultanhanı’nın İlçe olma olasılığı %60, Eşmekaya’nın ilçe olma olasılığı %39 Eskil’in ilçe olma olasılığı ise %1”  ben neden Eskil ile birlikte hareket edeyim demiştir.  

Eskil konumu itibari ile ilçelik olasılığı çok düşük fakat müthiş bir azim vardı bu azim Ne Sultanhanı’nda nede Eşmekaya ’da vardı.

İlçelik Konusunda; 

Dönemin Niğde Valisi, Ahmet Özyurt Sultanhanı İlçe olsun,

Dönemin Aksaray Kaymakamı, Cemal Ertem Sultanhanı İlçe olsun,

İl Özel İdaresinin görüşü, Sultanhanı İlçe olsun,

İlçe Özel İdaresinin görüşü, Sultanhanı İlçe olsun,

Vali Dahil 24 kişilik İl genel meclisinin de oylama yapılıyor. 12 ye 12 pat çıkıyor. Dönemin il genel meclisi üyelerinden biride Sultanhan’lı Mehmet solak idi.  Bu oylama Eskil için bir umut ışığı olurken Sultanhanı Belediye Başkanı İhsan Solak’ı oldukça üzmüştür. Her şey lehlerine giderken bu oylama rüzgarın bir anda Eskil’e dönmesini sağlamıştır. 

Hatta Eskil’in İlçe olmasında ve Aksaray’ın il olmasında en büyük mimarlarından olan Raşit Daldal bile başlarda Eskil’e karşı iken Eskil heyetindeki büyük azmi sonucu Eskil tarafına geçmiştir.

Eskil İlçe olmadan 3-4 yıl öncesinde Ankara’ya haftada 2 yada 3 gün sürekli gidilmiştir.  “Özal nerede Eskil heyeti Elinde bir dosya ve Pankartlar ile Özal’ın Miting alanlarında olmuştur. “Bir seferinde Rahmetli Özal Necati Belgemen’e Yine mi sen başkan diyerek yanılmıyorsam Malatya mitingte takılmıştır.  Bir başka miting te Necati Belgemen Yine Başbakan Turgut Özal’a, “Sayın Başbakanım Aksaray’a verdiğiniz sözü tuttunuz, Fakat Eskil’i unuttunuz,  Özal ise Ben Eskil’i unutmadım, Eskil’i ilçe yapacağım” demiştir.

Eskil ilçe olması için Necati Belgemen ve arkadaşları büyük bir azim ile çalışmış, her köy muhtarından imza topladılar, hatta obruk köylerinden bile imza alınmıştır. Fakat her türlü olumsuzluğa rağmen Necati Belgemen ve arkadaşları müthiş bir azim göstererek ilçelik için  %1’lik ihtimal verilen Eskil 09.05.1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Eskilimizin İlçe oluşunun 29. Yıl dönümünü ve Başta Dönemin Belediye Başkanı Necati Belgemen ve arkadaşlarını canı gönülden kutluyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300