• BIST 10055.38
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Eskil Ticaretini Herkes İle Yapar!

Mustafa Bozdağ

Geçen Hafta Aksaray’ın duayen gazetecilerinden Recep Turan Abimiz bir yazı kaleme almış, yazını Sultanhanı ve Fahri Solak Başkan ile ilgili kısmına ayrı tutuyorum. Yazını o kısmında Haklı olabilir Fahri Başkan elindeki imkanları ve iktidar gücünü kullanarak en iyi şekilde Kasabası Sultanhanı’na hizmetler kazandırdı. Fahri Başkanı kazandırdığı hizmetlerden dolayı bende tebrik ediyorum.

Fakat Recep Abinin Yazısının sonunda, Tüm ticaretini Konya ile yapan Eskil’den bile çok daha fazla katkısı olur.”  Cümlesini Recep abi gibi duayen bir gazetecinin yazmasını beklemezdim. bu cümlesine hiç katılmadığımı, Benim katılmadığım gibi Eskil Ziraat Odası Başkanı Sayı Necati Belgemen ve hiçbir aklı selim Eskilli’nin katılması mümkün değildir.

Ziraat Odası Başkanımız Sayın Necati Belgemen Sayın Recep Turan’a veriler ile cevap vermiş bende bu bilgilerden yola çıkarak Recep Turan abimize biraz daha bilgilendirmek istiyorum.

“Eskil eski Belediye Başkanı ve Eskil Ziraat Odası Başkanı Necati Belgemen, ortaya koyduğu rakamlarla Eskil'in özellikle tarım alanında yetiştirdiği ürünlerin Aksaray'ın çok ötesinde olduğunu kaydederek, Eskil'in Konya'nın yanı sıra Aksaray’la da ticari bağlarının mevcut olduğunu ifade etti. Yazının içeriğine yönelik tepkilerini dile getiren Belgemen, Eskil'in tarım ve hayvancılıkta bölgenin lokomotifi olduğunu vurguladı.”

Birazcık Eskil’i tanıtalım;

Necati başkanın söylemlerine dayanarak

Eskil ilçesi 30.000 bin nüfusa sahip, yüz ölçümü Türkiye'nin en büyük ilçelerinden tarımın lokomatifi konumundan tarım alanında bir çok ilden önde olan bir ilçedir.

Eskil’de yılda

250-300 bin ton mısır,

200-250 bin ton buğday,

80-100 bin ton yazlık ayçiçeği,

600 bin ton pancar

500 bin ton yem bitkileri üretmektedir.

Büyük ve Küçükbaş hayvan sayısı 100000 üzerindedir.

Aksaray'ımızda bu ürünleri alabilecek kapasitenin oluşturulması lazım Eskil hasat dönemlerinde bir günde 160 tır yük gidiyor.

Perşembe günleri Eskil’e gelirse Perşembe pazarı ve şehir merkezindeki esnaflar önünde ürün satmak için gelen Aksaraylı toptancılar ile yapılan ticaret,

Aksaray'a traktör satılıyor yüzde 90 Eskil alıyor.  Bu firmalar Eskil sayesinde ayakta duruyor.

Eskil'de hayvancılık çok yüksek seviyede ve bu sütün nerdeyse tamamı Aksaray'a gidiyor. Sanayideki ihtiyacın yüzde 60'ı Aksaray'da giderilir ve Eskil merkezden Aksaray’ımıza günde 8-10 minibüs çalışır.

Tarımsal ilaç satan firmaları bir ziyaret etse eskil ile ticareti olup olmadıklarını sorsa belki bu yazıyı yazmazdı.

Aksaray merkezde özellikle Mutlulara ait bir çok işyeri Konya yerine Aksaray’a açmışlardır.

Özellikle Aksaray’da traktör satışı yapan firmalar Eskil sayesinde ayakta duruyorlar.

Sayın Turan, son yıllardaki vergi rekortmenleri listesine bir bakarsa başta Tüzünler grup olmak üzere bir çok Eskilli firmayı görecektir.

Tüzünler grup tarımsal alanda faaliyet gösteren Aksaray’ın çok çok büyük firmalarından biridir. Tarımın başkenti Konya yerine fabrikasını aksaray organize sanayi bölgesine kurmuştur.

Eskil pancar ekmese yada ekse peşin parayla Türkiye’nin Çumra, bor, Ereğli, Kayseri bir çok şeker fabrikasına düşük bir maliyete satsa Sultanhanı’ndaki fabrika barınabilir mi?

Aksaray tarımda ilk 10 nasıl girdi bunun Eskil nasıl girdi

Evet bazı konularda Aksaray’la ticaret yapmıyoruz. Köylerde ticaret hacmi gelişti sadece Bozcamahmut’ta bile çiftçinin halkımızın bir çok ihtiyacını giderebilecek 3 dev firma ticaret faaliyetini sürdürüyor.

Kısaca Eskil ticaretini;

Recep abinin dediği gibi Konya ile yapıyor ama tüm ticareti değil tabi,

Eskil, Aksaray ile ticaret Yapıyor,

Eskil, Sultanhanı ile ticaret yapıyor,

Eskil, Karapınar ile ticaret yapıyor,

Eskil, Ereğli ile ticaret yapıyor,

Eskil, Ankara ile ticaret yapıyor,

Kısaca Eskil Ticaretini Herkes ile yapar.

Ama bir konuyu ’da arz etmeden geçemeye cem Bizim Çöl kartalı Eskilgücü bu sene play off oynayacak diye atılmadık çelme kalmadı.  Bu hafta sonu oynanan bağlıkaya maçı ortada neler olmuş maçta bir zahmet recep abim öğrenip bir günde bu konuyu gündeme taşımasını bekleriz…Yanıtla (2) (0)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300