• BIST 10266.5
  • Altın 2393.946
  • Dolar 32.3639
  • Euro 34.7839
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Panplast İşçilerinin Sendika Mücadelesi Meclis Gündeminde

Panplast İşçilerinin Sendika Mücadelesi Meclis Gündeminde
CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Cihanbeyli'de faaliyet gösteren Panplast Sulama Tarım San. ve Tic. A.Ş. işçilerinin sendika mücadelesini Meclis gündemine taşıdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle önerge veren Bozkurt, Ekim 2015’te demokratik ve anayasal haklarına istinaden Petrol-İş Sendikası'na üye olan işçiler üzerindeki baskı ve yıldırma politikalarını dile getirdi.

Sendikal örgütlenme sürecinde, üyeliklerde çoğunluk sağlanarak Petrol-İş Sendikası tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapılan çoğunluk tespiti başvurusundan da olumlu yanıt alındığını belirten Bozkurt, buna rağmen sendika yöneticilerinin şirket yetkililerinin itirazı ile karşılaştığını ifade etti.

İŞÇİLER İHBARA ZORLANIYOR

İşveren tarafından işçilere sendikaya üye oldukları için baskı yapıldığı, sendikaya üye olan yüzlerce işçinin örgütlenme iradesini kırmak için işyerinde baskı ve yıldırma politikalarına başvurulduğu, işçilerin sendikadan istifa etmeye hatta e-devlet şifrelerini vermeye ve sendikalı arkadaşlarını ihbar etmeye zorlandığı şikayetlerinin tarafına iletildiğini belirten CHP’li Bozkurt,

iki ayrı tarihte 24 ve 52 olmak üzere toplam 76 sendikalı işçinin işine son verildiğini ifade etti.

Aynı dönemde şirket yöneticilerinin, işyerinde çalışan Petrol-İş Sendikası'na üye işçilerin, işverenin başka işkolu numarası ile yeni açarak tescil ettirdiği veya yine eskiden beri kurulu olmakla birlikte başka işkolu numarası ile tescilli bulunan başka işyerlerine kağıt üstünde nakillerini yaptırması hususu ile ilgili olarak sendika yetkililerinin Bakanlığa bilgi verdiğini dile getiren Bozkurt, Bakan Soylu’ya işçilerin sendikalaşma sürecinde toplu işten çıkarmaya kadar varan baskılar konusunda bilgi sahibi olup olmadığını sordu.

“Anayasada garanti altına alınan işçilerin çalışma, sendikaya üye olma, toplu sözleşme haklarının Panplast işvereni tarafından baskı ve zorla engellenmesi, hak ihlali ve suç değil midir? Anayasayı ihlal eden Panplast işvereni hakkında Bakanlığınızca ne tür bir işlem yapılmıştır; yapılması planlanmaktadır” diye soran CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti:

-          Panplast işvereninin işçilerin sendikaya üyeliklerinin düşürülmesi için bazı işçileri, fiilen Panplast işyerinde çalışıyor olmalarına karşın, farklı işkolunda faaliyet gösteren ama yine aynı işverene tescilli başka işyerlerine kağıt üstünde nakil etmesini sendikalaşma hakkının engellenmesi olarak değerlendiriyor musunuz?

-          İşverenin Bakanlığınız tarafından verilen çoğunluk tespiti kararına itiraz etmesini, sendikalaşma sürecinin geciktirilmesi olarak değerlendiriyor musunuz?

-          Bakanlığınızın görev ve sorumluluğunda bulunan işçilerin insanca çalışma, örgütlenme, grev ve toplu pazarlık haklarını kullanmalarını ve Anayasamıza göre sosyal bir hukuk devleti olmanın gereklerini nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz?

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300