• BIST 10235.6
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 12 °C

Birinci Uluslararası Aksaray Sempozyumu yapıldı

Birinci Uluslararası Aksaray Sempozyumu yapıldı
Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi, Aksaray Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkıları ile düzenlenen ‘Birinci Uluslararası Aksaray Sempozyumu’ Aksaray Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Yrd. Doç. Dr. Murat Akkuş’un Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan Sempozyumun açılışında konuşan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin; “Biz bir seri Sempozyumlar yapmayı hedefliyoruz ve bu Sempozyumlar ile Aksaray’da çalışılmayan hiçbir konu kalmasını hedefliyoruz. Aksaray’ın kültürü, tarihi, dili, siyaseti, ekonomisi ne varsa dünüyle, bugünüyle ve yarınıyla hepsini çalışalım istiyoruz. Bu Sempozyumların birincisi bu gün başlıyor inşallah. Bu çalışmalar sayesinde Aksaray’ı bir kütüphane yapmış olacağız” dedi.

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı yaptığı konuşmada; “2. Kılıçaslan döneminde Aksaray’ımız Ulemalar diyarı olarak anılmaya başlamıştır. 2. Kılıçaslan dönemi ve Osmanlının ilk döneminde bu etki ve tesiri görmekteyiz. Somuncu Baba, Cemaleddin-i Aksarayi Hazretleri gibi nice alimin bu diyarlardan çıkması bizim açımızdan çok önemli olduğunu düşünüyorum ve bu konularda bizleri aydınlatacak olan hocalarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Vali Aykut Pekmez ise Sempozyumda yaptığı konuşmada; “Aksaray yaklaşık on bin yıllık bir tarihe sahip. Bu tarih içerisinde de çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, ipek yolunun geçtiği önemli merkezlerden birisi olmuştur. Ayrıca Kapadokya’nın girişi olarak adlandırılan Aksaray, Hristiyanlığın ilk yıllarında da ev sahipliği yapmış, sonrasında Roma ve Selçuklunun Askeri merkezleri haline gelmiş, tabi en önemlisi 12-13. yüzyıllarda Anadolu’nun Türkleşmesinde, İslam’ın yerleşmesinde, Türk medeniyetinin Anadolu’ya hakimiyet kurmasında önemli şahsiyetlerin yetiştiği bir ilimiz olmuştur. Bu Sempozyumların amacı da bu bilgileri Aksaray dışında da bilinir hale getirmek ve Aksaray’ın hak ettiği değere kavuşmasını sağlamaktır. Bu kapsamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Katılımcılar Prof. Dr. A. Nedim Serinsu, Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu, Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın ve Dr. Necdet Subaşı nın anlatımları ile yapılan sempozyumların birincisi, katılımcılara verilen plaket ve katılım belgesi ile tamamlandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300