• BIST 9356.57
  • Altın 2879.968
  • Dolar 34.3692
  • Euro 36.4984
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Kas Yırtılmasına Farkı Bir Bakış

Abdullah Güdendede

Kas yırtılması, kasları kemiklere bağlayan lifli dokunun, bir kas ya da tendonun yaralanmasıdır. Kaslar, birbirine bağlı olan binlerce küçük liften oluşur. Gerilen ve birbirine baskı uygulayan lifler, bir kas çalıştırıldığında vücudun hareket etmesini sağlar. Bir kasın aşırı kullanılması, kas lifi ipliklerinin yırtılmasına ve parçalanmasına neden olabilir. Küçük yaralanmalar bir tendonun veya kasın aşırı gerilmesine neden olurken daha ciddi yaralanmalarda dokularda kısmi ya da tam yırtılma görülebilir. Gerilme, genellikle sırtın alt bölümünde ve uyluğun arka tarafında bulunan kaslarda görülür.

Kas yırtılması belirtileri, yaralanmanın şiddetine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak yaygın olarak görülen belirtiler şu şekildedir:  Yırtılmanın olduğu kas ya da kasla ilgili eklem kullanıldığında ağrı ve hassasiyet, dinlenme sırasında ağrı, kızarıklık ve morarma, hareketlerin kısıtlanması, şişlik, kaslarda güçsüzlük, kas spazmları, kas güçsüzlüğü ve kasları hiç kullanamamadır. Hafif seyreden ve kişilerin günlük rutinlerini kısıtlı şekilde etkileyen semptomlar evde tedavi edilebilir. Ancak tedaviye rağmen zaman içinde şiddetlenen belirtiler varsa, ağrılar dayanılmaz hale gelirse ya da uyuşukluk veya karıncalanma görülüyorsa, kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Kaslardaki hasar, bazı durumlarda küçük kan damarlarına da zarar verebilir. Bu durumda morarmanın yanı sıra lokal kanama ya da bölgedeki sinir uçlarının tahriş olmasından kaynaklanan ağrı da görülebilir.

Akut kas yırtılmaları, ağır bir nesnenin kaldırılması sırasında zayıf vücut mekanizmalarının kullanılması sonucu ortaya çıkabilir. Kronik kas gerilmeleri ise aynı hareketin tekrar tekrar yapılması ve kasın strese girmesinden kaynaklanabilir. Bu durum, günlük rutin aktiviteler sırasında, ağır eşyalar aniden kaldırılırken, ev işi ya da spor yaparken kaslara aşırı baskı uygulanması nedeniyle oluşabilir. Kas gerilme riskinin artması ise genellikle fiziksel aktiviteler ile ilişkilidir. Futbol, boks, fitness gibi spor aktiviteleri sırasında kasların aşırı zorlanması ve gerilmesi nedeniyle yırtılma meydana gelebilir. Egzersizlerden önce ısınmamak ve esnememek, kaslara uygulanan stresin kademeli olarak artmasına ve sonucunda yırtılmaya neden olur. Günlük hayatında kısıtlı fiziksel aktivitede bulunan ve kasları çok esnek olmayan kişiler de zorlanma nedeniyle kas yırtılması ile karşılaşabilir. Vücudun bazı bölümleri, belirli spor aktiviteleri yapılırken zorlanmalara karşı aşırı hassastır.

Aşırı gerilme ve bunun sonucunda kasların yırtılmasından korunmanın yollarının başında, genel bir fiziksel kondisyon programının parçası olmak gelir. Fitness gibi düzenli olarak yapılan spor aktiviteleri, kasların gerilmesine ve güçlenmesine yardımcı olarak kas yırtılmalarının en aza indirilmesine yardımcı olabilir. Özellikle fiziksel olarak zorlayıcı bir mesleğe sahip olanlar, düzenli olarak yapacakları spor aktiviteleri sayesinde yaralanma ve yırtılmaların önüne geçebilir. Kasların günlük esnetilmesi, egzersizlerden önce ve sonra gerinme hareketlerinin atlanmaması, yorucu egzersizlerden önce birkaç dakika hafif koşu yapılması gibi ısınma rutinlerine uyulması da kas yırtılmasından korunmanın yolları arasında bulunur.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300