• BIST 8885
  • Altın 3026.549
  • Dolar 34.3291
  • Euro 37.2794
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Spinal Stenoz-2

Abdullah Güdendede

Spinal stenoz herkeste görülebilen bir hastalıktır. Doğumsal olabileceği gibi sonradan da meydana gelebilir. Kanal daralması nedenleri arasında şunlar bulunur: Kemik mahmuzu (artrit kaynaklı aşınma ve yıpranma sonucu omurgada gelişen kemik uzantıları). Paget sendromu (aşırı miktarda kemik yıkımına neden olan kemik hastalığı). Omuriliklerin arasında bulunan yumuşak bir madde olan disklerin iç maddesinin bir miktarının dışarıya sızması ile omurilik veya sinirlere baskı yapması. Omurgaları bir arada tutmaya yardımcı olan bağların zaman içerisinde kalsiyum tuzlarının birikmesinden kaynaklı kalınlaşıp sertleşmesi. Omurilik kanalı içerisinde oluşmul tümörler. Romatoid artrit (eklem iltihabı). Spondilolistezis (bir omurun başka bir omurun üzerine kayması). Araba kazası gibi çeşitli travmatik olaylar sonucunda meydana gelen omurga hasarları. Sırt ameliyatı sonrası yakındaki dokunun şişmesi. Epidural lipomatoz (omurga üzerinde veya çevresinde yağ birikimi) Spinal stenoza yol açabilen doğumsal durumlar arasında ise:  Küçük ve dar bir omurga kanalına sahip olmak olarak bilinen konjenital stenoz, omurga eğriliği olarak bilinen skolyoz, omurga dahil olmak üzere vücutta kemik oluşumunda sorunlara neden olan akondroplazi bulunur.

Spinal stenoz için birden fazla tedavi seçeneği bulunur ve bu seçenekler kendi arasında cerrahi yöntemler ve cerrahi olmayan yöntemler olarak ayrılır. Spinal stenoz tedavisi stenozun konumu, belirtilerin kaynağı, semptomların şiddeti ve sizin sağlık geçmişiniz gibi birçok duruma bağlı olarak değişebilir. Genellikle hafif semptom içeren kişilerde ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Gittikçe kötüleşen vakalarda ise fiziksel tedavi ve son basamak olarak da ameliyat önerilebilir.  Spinal stenoz belirtilerini hafif derecede hissediyorsanız medikal tedavi seçeneklerinden önce semptomlara iyi geldiği bilinen yöntemleri deneyebilirsiniz. Bu yöntemler şunlardır: Isı uygulamak: Ağrıyan bölgeye ısı uygulamak özellikle osteoartrite bağlı gelişen spinal stenoz tedavisinde etkili olabilir. Isı uygulaması kasların gevşemesine yardımcı olurken kan akışını artırarak eklemlerin rahatlamasına yardımcı olur. Soğuk uygulama: Eğer ısı uygulamak semptomlarda herhangi bir azalma göstermiyorsa soğuk uygulamayı deneyebilirsiniz. Buz şişlik ve iltihabı azaltmada etkilidir. 20 dakika kadar ağrı olan bölgeye uygulayabilirsiniz. Fiziksel aktivite: Güçsüzlük, dengeyi korumada zorluk çekme gibi semptomları azaltabilmek ve omurgayı desteklemek amacıyla doktorunuzun önerdiği bir egzersiz programını uygulayabilirsiniz.

Eğer bu yöntemler ile geçmeyen bir semptom probleminiz varsa bu noktada doktorunuz sizi de bilgilendirerek ameliyatsız tedavi yöntemlerine başvuracaktır. Bu yöntemler şunları içerir: Oral ilaç tedavisi: Doktorunuzun başvuracağı ilk yöntem çoğunlukla ilaç tedavisidir. İlaçların amacı iltihabı hafifleterek ağrının azaltılması hedeflenmektedir. Fizik Tedavi: Fizyoterapist yardımı ile güç ve denge kazanmanıza yardımcı, esnekliğini arttıran bir egzersiz planı uygulayabilirsiniz. Steroid enjeksiyonları: Omurgadaki boşluğun yakınına yapılarak ağrı, iltihap gibi semptomların azaltılması hedeflenir. Ancak uzun vadede doku zayıflamasına neden olabileceği için sınırlı sayıda yapılabilir. Dekompresyon prosedürü: Kalınlaşma kaynaklı spinal stenoz tedavisinde tercih edilir. Ayakta tedavi prosedürüdür. Küçük bir kesi yapılır ve özel aletler ile cerrahınız kalınlaşmış dokunun bir kısmını çıkarır. Hastanede kalmanızı gerektirmeyen bir işlemdir aynı gün içerisinde yaşantınıza devam edebilirsiniz.

Omurga boşluklarının daralması olarak bilinen spinal stenoz tedavisi mümkün bir hastalıktır. Birden fazla tedavi seçeneği bulunan bu hastalıkla ile ilgili size en uygun tedavi seçeneği için en kısa sürede bir sağlık kuruluşundan randevu alarak öğrenebilirsiniz.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300