• BIST 10169.45
  • Altın 2402.551
  • Dolar 32.2602
  • Euro 34.7247
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 15 °C

Konya Ticaret Odası'nda seminer

Konya Ticaret Odası'nda seminer
Konya Ticaret Odası ve KTO Karatay Üniversitesi işbirliği ile İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatındaki gelişmeler, iş yeri tehlike sınıflarının önemi, İSG denetimlerindeki idari para cezaları ve itiraz usulleri konulu seminer yapıldı.

Konya Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak TOBB Başkanlık Özel Müşaviri Ahmet Şağar, KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Bostancı katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk Türkiye’nin tüm kesimlerinin 2023 hedeflerinden bahsettiği bir dönemde, hedeflere ulaşmada büyük rolü olan özel sektörün önün açılacağı yapısal tedbirleri talep ettiklerini söyledi. Öztürk, “Türkiye 2023’te dünyanın on büyük ekonomisi arasına girmek istiyorsa özel sektörün önündeki engellerin kaldırılması zorunluluktur. Diğer taraftan işletmelerimiz de verimliliklerini artırıcı uygulamaları hayata geçirmek zorundadırlar” dedi.

Türkiye 2023 hedeflerine doğru ilerlerken özellikle 2002’den sonra AB uyum yasaları ile ilgili çalışmaların hızlanmasının önemli olduğunu kaydeden Öztürk, “Türkiye AB’yee girmeli midir girmemeli midir tartışmalarının dışında, aslında Avrupa Birliği’ne girmek önemli değil, bu uyum yasaları ile halkımızın yaşam standartlarının artırması çok daha önemli. Çünkü bizim insanımız; Avrupa’dan, oradaki yaşayan insanlardan daha yüksekte standartta ve daha refah bir hayat yaşamayı hak ediyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin yeni kanunlar ve yönetmelikler çıktığını, bunların önemli gelişmeler olduğunu ifade eden Başkan Öztürk, “Dünyada her gün 1 milyon iş kazası oluyor, 1.096 çalışan iş kazası nedeniyle hayatını kaybediyor, ülkemizde ise her gün 205 iş kazası oluyor, ortalama 2 kişi bu kazalarda hayatını kaybediyor. Bunun işveren, işçi ve kamu tarafını ilgilendiren birçok yönü var. Bunu önlemek kanunlarla ve yönetmeliklerle de mümkün değil. Bu konuda çalışan arkadaşlarımızın ve işveren arkadaşlarımızın çok yoğun bir eğitim alması gerekiyor. Taraflar bu anlamda tedbirlerini almaya çalışıyorlar aslında. Ama yeterli gelmiyor. Aslında iş güvenliği ile ilgili ilkokuldan itibaren eğitim verilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

İş kazalarında hangi tarafın ihmali olduğuna bakılmadan genelde daha ağırlıklı olarak işverene yüklenildiğini ve dolayısıyla sağlıklı kararlar alınamadığını ifade eden Öztürk, “Bizler KTO olarak bu noktada kanunların sağlıklı bir şekilde çıkması için önerilerimizi bildiriyor, çalıştaylar, toplantılar düzenleyip rapor haline getirerek bu konuda yapılması gerekenleri ilgili yerlere iletiyoruz. Çıkan kanunlar ve yönetmeliklerin anlaşılması noktasında üyelerimizin bilgilendirilmesi için Odamızda danışman bulunduruyoruz. Her hafta Çarşamba günleri öğleden sonra danışmanlarımız, üyelerimizden gelen sorulara ve taleplere cevap vermeye çalışıyor. İş kazalarını kaza yaşanmadan önce alınacak tedbirlerle bilinçlendirerek önleyebilmek büyük önem taşıyor. Allah korusun bir kaza yaşandıktan sonra zaten ne yapsanız da bunu telafi etmek mümkün olmuyor. Bu nedenle kaza olmadan bunu önlemenin yollarını bulmalıyız diye düşünüyor ve bu toplantının bu tür kazaların önlenmesine ve halkımızın bilinçlenmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Konu hakkında bilgilerini bizlerle paylaşan konuşmacılara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından, KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Bostancı ve TOBB Başkanlık Özel Müşaviri Ahmet Şağar, İş yeri Tehlike Sınıflarına Göre İşverenlerin Yükümlülükleri, İş yeri Tehlike Sınıflarının Belirlenmesi ve İtiraz Usulü, İş Sağlığı ve Güvenliği Denetimleri Çerçevesinde İdari Para Cezaları ve İtiraz Usulü ile Çalışma Hayatı Mevzuatındaki Gelişmeler” konulu sunumlarını yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İstanbul Sektörel Vinç Kiralama08 Mayıs 2019 Çarşamba 10:16
  • Türk Marka Tescil15 Şubat 2019 Cuma 15:19
  • Komple Motor Değişiminde Yasal Kurallar Nelerdir?15 Şubat 2019 Cuma 11:47
  • Ziraat Bankası Katılım Avantajları Nelerdir?02 Ocak 2019 Çarşamba 13:33
  • Ekonomi Bakanlığı ihracatçı firmalara güncel destek uygulamaları anlatacak23 Aralık 2017 Cumartesi 12:12
  • Konya iş Güvenliği Uzmanı11 Aralık 2017 Pazartesi 12:16
  • Platform Kiralamada Çözüm Ortağınız06 Kasım 2017 Pazartesi 11:53
  • Vatandaşlarımız et ihtiyaçlarını Bim ve A101'de uygun fiyatla alabilecek03 Kasım 2017 Cuma 19:51
  • Ortak Atm Avantajı05 Eylül 2017 Salı 15:01
  • Keyifli Etek Seçimi12 Temmuz 2017 Çarşamba 16:13
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 05343258300