• BIST 9524.59
  • Altın 2490.448
  • Dolar 32.5467
  • Euro 34.722
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

“Akılcı İlaç ve Antibiyotik Kullanımı” Eğitimi Gerçekleşti

“Akılcı İlaç ve Antibiyotik Kullanımı” Eğitimi Gerçekleşti
Aksaray Üniversitesi Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan hekimlere, “Akılcı İlaç ve Antibiyotik Kullanımı” konulu eğitim verildi.

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları Dr. Ayla Ersoy Kılıç ve Dr. Filiz Kürkçü tarafından verilen eğitimde, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının insan sağılığını ciddi şekilde etkilediği anlatıldı.

Hekimin, kullanacağı ilacı, ilacın dozunun ve veriliş biçimini değerlendirmesinin önemli olduğunu anlatan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Ersoy Kılıç, Eczanelerin bir çoğunda reçete ile satılır ibaresi olduğu halde ilaçların, özelliklede antibiyotiklerin reçetesiz satıldığını veya evlerde çok miktarda daha önceki tedavilerden kalma ilaçların kullanıldığını söyledi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Ersoy Kılıç, akılcı olmayan ilaç kullanımının hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşiminin bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ve tedavi sürecinin uzaması dolaysıyla maliyetlerin artmasına neden olduğu söyledi.

Eğitimlerle, Akılcı ilaç kullanımını teşvik etmek ve yanlış antibiyotik kullanımı ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade eden Dr. Ayla Ersoy Kılıç, toplumda yer bulan, en geniş spektrumlu ve en pahalı antibiyotiğin en iyi antibiyotik olduğuna dair tezin yanlış olduğunu söyledi.

Dr. Kılıç; “İlaçlar sağlığımızı tehdit etmesi için değil, doğru ve bilinçli kullanılarak sağlımıza katkı sunması için üretilir ve kullanılır” dedi.

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları Dr. Ayla Ersoy Kılıç ve Dr. Filiz Kürkçü meslektaşlarına, Sinüzitte Antibiyotik kullanımı, Gastroenteritte Antibiyotik kullanımı, Pnömonide Antibiyotik kullanımı, Deri ve Yumuşak Dokuda Antibiyotik kullanımı, Otit Antibiyotik kullanımı ve Akut Tonsilofaranjitte Antibiyotik kullanımı konularında bilgilendirme eğitimi verdiler. 

Öte yandan, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerine, 5 dakikada Beta ve Antijen testi yapmaya imkan tanıyan cihazları da kuruluyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300