• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

AZİMETİ TERCİH EDENLERDEN OLMAK

Ali İhsan Ersöz

AZİMETİ TERCİH EDENLENDEN OLMAK

Azîmet, “ısrarla istemek, kastetmek, kesin karar vermek” mânalarına gelen azm kökünden türetilmiş bir isimdir. Hanefîler azm kökünü, ifade ettiği tekit ve kuvvetten dolayı yemin mânası taşıyan lafızlardan saymışlardır.(tdv ansiklopedisi)

Allahu Teala şöyle buyurur; Öyleyse ey peygamber! Kalpleri azim ve kararlılıkla doldurulmuş olan bütün peygamberler gibi, her türlü sıkıntı ve zorluklara karşı sabırlı ve dirençli ol ve onlara katlan; onlar için azabın çarçabuk getirilmesini isteme. Onlar tehdit edildikleri azabı gördükleri gün, sanki gündüzün sadece bir saati kadar, dünyada kalmış gibi olurlar. Bu gelmiş geçmiş ve gelecek toplumlar için bir tebliğdir. Yoldan çıkmış toplumlardan başkası yok edilir mi hiç? Ahkâf Suresi 35.

dünyada en çok imtihana tabi olanlar, Peygamberlerden sonra veliler, sonra velilere yakın olanlardır. İnsanlar imanları nispetinde ağır veya hafif felaketlere imtihan olurlar dini yaşantısı kuvvetli olanın felaketi de büyüktür. Kimin daha inancı zayıfsa daha az zorlukla imtihanı Şüphesiz ki bir kişi bütün zorluklara rağmen insanlar arasında yaşadığı müddetçe musibete uğrar böylece günahlarından tertemiz olur.İbn-i Hitman;

İslami hareket ve yaşantı azimetler ile kendisini daha mükemmel olarak gösterir. Allah yolunda çile ve meşakkatler hem imanımızın kuvvetlenmesini sağlamakta hem müminler arasında safların berraklaşması sebep olmakta ve hem de Allah'ın yardımının çabukça bize ulaşmasına yol açmaktadır. Allahu Teala'nın kanunudur ki, öncekilerin başlarına gelen bela ve sıkıntılardan biz de geçmeden cennete girmem zor olacaktır. Allah'ın resulü tek başına olduğu halde dahi davasına asla gevşememiştir. Aç kaldı dövüldüğü ve doğduğu yerden hicret etti bütün bunlar Allah'ın dinini yeryüzünde hakim kılmak için değilmiydi. İnsanları taşlara ağaçlara yıldızlara ve insanlara ibadet etmekten alıkoyan tek Allaha kul olabilmek için bütün bir ömrünü çilelerle geçirmiştir. Bizler onun ümmetiyiz ve ona tabi olmakla emrolunmuşuzdur. Öyleyse biz de azimet yoluyla ‘’Müslümanın bulunduğu heryer cephesi,her eylemi cihaddır anlayışıyla, cihad bayrağını daha yükseklere kaldıralım.

Bugün dünya üzerindeki Müslümanlar eğer azimet yolu ile hareket ederek birlik ve beraberliklerini sağlayabilseler, acaba Amerika serserisi İngilizİ, Almanyası,çini ve  İsrail İslam topraklarında kabadayılık yapabilir mi.? Fransa, İngiltere, Rusya yıllarca Müslüman halkları sömürebilirmiydi.? Müslümanlar olarak, ölümden korkmayınız. İmansız, amelsiz, idealsiz, şuursuz ölmekten korkunuz.

Ölümün belli bir zamanı var korksanız da korkmasanız da o aynı zamanda gelip sizi bulacaktır. İsterseniz en sağlam bir şekilde yapılmış özel kalelerde olsanız, Ölümden bir an daha geriye kalamazsınız. Vadeniz yetmediği müddetçe size ölüm asla gelemez. Bütün bunlar Allah’ü Teala'nın takdir etmesi ile cereyan etmektedir. Onun için Allah'tan başka hiçbir şeyden asla korkmayınız. Sadece Allah'a güvenin ve ne isteyeceksiniz sadece ondan isteyiniz. Hayatımızı ibadetlerinizi ve ölümümüzü yalnız Allah'a mahsus olsun. Hak yolunda sadakat ve takva azıığımız olsun. Allah rızasını dışında hiçbir şeye asla tenezzül etmemeliyiz. Zahit olmak ve şirkin her türlüsünü bilmek için her yaptığımız işlerimizi sadece Allah rızasına ermek olarak yapalım. Ölüm meydanları korkusuz ve mücahitlerle dolmalı ki, kafirler korksun, tağutlar'da, firavunlarda yıkılabilsin. Bu da kamil bir imanla azimet yolcuların eliyle olacaktır .

Son zamanlarda aramızdan ayrılan mücahid ,muvahhid azimet yolu yolcuları abilerimize, Allahtan rahmet diliyorum . Onlar makam mevki şöhret delisi olmadan sırf Allah için yaşayıp, Allah için vefat ettiler. Efendimiz sav buyurduğu gibi; İslam garip geldi garip gidecek gariplere müjdeler olsun sırrına mazhar oldular inşaallah. Varacakları yer cennet makamları ali olsun.

Selam ve dua

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 05343258300