• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Diyabet (Şeker Hastalığı) Ve Oruç

Diyabet (Şeker Hastalığı) Ve Oruç
Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Cafer Kaya, diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacakları konusunda bilgilendirme açıklaması yaptı.

ORUCU TUTUP TUTULAMAYACAĞINIZA DOKTORUNUZ KARAR VERSİN

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Kaya, Diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacakları kararının tamamen hasta bazlı verilebileceğini, hastanın yaş, muayene, klinik özellikleri ve laboratuvar sonuçları ile birleştirilip, hekim tarafından karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Din adamlarının da zaten oruç tutup tutmama konusunda doktor onayının alınmasını önerdiğini ifade eden Endokrin uzmanı Dr. Kaya; “Diyabet hastalarının ramazan ayında oruç tutup tutamayacakları sorusunun sabit bir cevabı olmayıp biz doktorlar tarafından  hastaya  göre verilmektedir.  Hastanın yaş, muayene, klinik özellikleri ve laboratuvar sonuçları ile birleştirip karar vermekteyiz. Din adamları bu konuda doktor onayının alınmasını önermektedir. Bilinçsizce  hasta merkezli  verilen oruç tutabilir kararı geri dönüşleri olmayan hayati  sonuçlar doğurabilmektedir” dedi.

İNSÜLİN KULLANAN HASTALARIN ORUÇ TUTUMASI SAKINCALI

Dr.Kaya; “Bazal-lobus yani insülin tedavisi almakta olan tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarının oruç tutmalarını kesinlikle önermiyorum. Ayrıca ciddi boyutlarda hipoglisemileri olan kişilerinde, özellikle iftardan ve sahur sonrasında hipoglisemiler oluşmakta,  vücudun sıvı elektrolit dengesini bozabilmektedir. Hastanın, Yüksek tansiyon, kalp hastalığı ile birlikte tip 2 diyabet rahatsızlığı da varsa bu hastaların oruç tutmaları sakıncalıdır” dedi.

Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Cafer Kaya, Aksaray Devlet Hastanesi bünyesinde “Diyabet Okulu” bulunduğunu ve diyabet hastalarına yönelik bilgilendirme eğitimlerinin sürekli ve ücretsiz olarak verildiğini de sözlerine ekledi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300