• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

DUYARLI OLURSAK CENNET VAR.

Ali İhsan Ersöz

DUYARLI OLURSAK CENNET VAR.

Modern dünyanın Müslümanları günah ve ahlaki kokuşma karşısında duyarsız ve edilgen bir şahsiyet haline geldiler. Yüce Yaratıcının insan için çizdiği sınırların çiğnenmesinin Müslüman şahsiyetler tarafından dahi basite alınması hassasiyetlerimizin kaybolduğunun en büyük delilidir. Haramların aleni reklamı şahsiyetimizde ciddi erozyonlara sebep olmuştur. Şunu unutmayalım ki yaşanmakta olan ahlaki bozulma ve kokuşma mutlaka bireysel ve toplumsal anlamda bizleri de etkilemiştir. Artık Müslümanlar günahları konuşurken işlenen günahı basite indiriyor ve normalmiş gibi davranıyoruz.

Unutmayalım ki kendimizi günahlara karşı daha duyarlı, bilinçli ve şuurlu birer şahsiyet olarak yetiştirmezsek, işlenen günahların sonucunda kokuşan ahlaki yapıdan bizler de sorumlu tutuluruz.

Bu başkalaşma ve darlaşma hadisesi bizi Kur’an’ın canlı ve diri anlam dünyasına öylesine yabancılaştırdı k;i din-i Mübin-i İslâm’ın emir ve nehiy sistemi içerisindeki araçlarla amaçları birbirinden tefrik edemez hale düştük. Bizi yalnız Allah’a kul olma bilincine sahip olmaya -dolayısıyla, Yüce Allah’tan başkasına kulluk etmeme amacına ulaşmaya hazırlayan abdest, namaz, oruç, hac, zekat, kelime-i şehadet getirme gibi sözlü ve fiilî davranışları bu ruhu yansıtır olmaktan uzaklaştırarak amaçlaştırdık.

Allah Resûlü (Sallallahu Aleyhi Ve Selem) Hadisi şeriflerinde mealen şöyle buyuruyorlar: “Siz bana altı meselede söz verin; ben de size Cennet’i tekeffül edeyim:” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 5/323; Taberânî, el-Mu'cemu'l-kebîr, 8/262; el-Mu'cemu'l-evsat, 3/77; Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, 6/288.)

1. “Konuşurken dosdoğru konuşun!” Evet, davranış ve beyanlarınız dosdoğru olsun.. Ve sizler bu mevzuda âdeta birer oka benzeyin!

2. “Vaadettiğinizi yerine getirin!” Zaten bunun aksi münafıklık alâmetidir.

3. “Emanette emin olun!” Bir yerde emin bilindiğinizden dolayı size bir şey emanet edilmişse, sakın sizi böyle zannedeni, zannında yalancı çıkarmayın! Hatta onların hüsnü zanlarını ahirette dahi yalan çıkarmamaya bakın!

4. “İffetli olun!” Irz ve namusunuzu koruyun; başkalarının ırz ve namusunu aynen kendi namusunuz gibi muhafaza edin!

5. “Gözlerinizi harama karşı kapayın!” Size ait olmayan şeylere bakmayın ve istifadesine mezun olmadığınız şeylere göz dikmeyin!

Harama bakmak, kalbi ifsat eder. Bir kudsî hadiste şöyle buyrulur: “Harama bakmak şeytanın zehirli oklarından bir oktur. (Sizin irade yayınızdan çıkar ve kalbinize saplanır. Veya şeytana ait bu yay, sizin irade elinizdedir). Kim Bana saygısından dolayı o bakışı terk ederse, onun kalbine öyle bir iman salarım ki, onun zevkini bütün kalbinde hisseder.” (Taberânî, el-Mu'cemü'l-Kebîr, 10/173.)

6. “Elinizi başkalarına zarar vermekten uzak tutun!” Hiç kimseye ve hiçbir şekilde kötülük yapmayın!

İşte, bir bakıma emniyet insanı olmanın şartları sayılan bu maddelere riayet eden bir insan, emin (güvenilir) olarak yaşar, ahiretini de bu şekilde emniyet ve garanti altına almış olur.

Roger Garaudy;derki,

''Bugün bizler öyle bir mecraya girdik ki, sistemimizin bütün gidişatı intihara doğru.., Faustçu" olarak adlandırabileceğimiz bir kültür modeline bağlı olarak büyüyor, gelişiyoruz. Faustçu kültür ise, ferdiyetçiliği ve kuru bir akıl anlayışını insanlar ve tabiat üzerine hakim kılmak esasına dayanıyor, işte bu perspektif içinde her geçen gün felakete doğru ilerliyoruz. Çünkü bu büyüme modeli insan île tabiat arasındaki ilişkileri asıl mecrasından uzaklaştırmaktadır. Cemiyetlerimiz, orman insanı ferdiyetçiliği ile totalitarizm arasında gidip gelmektedir. Fakat asla bir cemaat düşüncesine sahip olamadık. İnsandaki ulvî duygu varlığını ilahî yönü hep ihmal ettik, bu hislerin gücüne inanmadık.”

SELAM VE DUA

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300