• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

gönülden mesajlar

Ali İhsan Ersöz

GÖNÜLDEN MESAJLAR

*Bu gün İslam ahlakının yeterince yaşanmadığı toplumlarda samimiyetsizlik insanları mutsuz, bencil ve hırslı yapıyor.Gerçek sevgi; temeli Allah c.c. sevgisi ve hoşnutluğu üzerine kurulmuş olan sevgidir.

*Eğer mü’min bütün hayatında ciddiyetin talibi olursa, ibadet ü taatinde de o hâli kolaylıkla yakalar. Bu sebeple ciddiyet, temkin ve vakar mü’minin bütün hayatına sirayet etmelidir.

*Vakarın karşıtı “hafiflik”tir.Hafiflik ise, ahmaklık ve az akıllılık nişanıdır. Hafif meşreblilik insanın şerefini giderir.Samimi olan vakar insanın kıymetini yükseltir. 
Bunun işareti, insanlar arsında ve yalnızlıkta eşit bir hal üzere bulunmaktır.Vakar sâhibi dünyâ işlerinde kolaylık gösterir. din işlerinde sarp kaya gibi olur.

*İsraf insanı bencil yapar. Böyle bir kalp, fırlatıp attığı şeyin bir yoksulu sevindireceğinden hiçbir vakit haberdar olamaz. Bu durum, gayretullaha şiddetle dokunur ve şükürsüz insan, sosyal ve iktisadi patlamalarla bunun cezasını çeker.

*Hz. Mevlana r.a.derki;Biz, bu dünya ambarında buğday topluyor, bir yandan topladığımız buğdayı kaybediyoruz.

Buğdayın kayboluşunun, farenin hilesinden olduğunu aklımızı kullanıp idrak etmiyoruz.

Fare ambarı deldi. Onun hilesinden mahsul dağıldı.

Ey can, önce farenin şerrini defet, sonra buğday ölçeğini omuzla.

O büyükler büyüğü,(Hz. Muhammed s.a.v) bak bir sözünde ne der: “Gönül huzuru olmadıkça namaz tamam olmaz.”Eğer ambar faresinin hilesi yoksa bizim kırk yıllık amelimizin buğdayı nerde?Bu kadar zamandır doğruluğumuzun, işimizin hasılı niçin ambarımızı doldurmadı?

 *Günümüzün ekonomik anlayışı, insanlar arasında ahlakî değerlerden yoksun bir ticaret düşüncesini yaygınlaştırmış, tüketim çılgınlığını artırmış ve açgözlülük ve doyumsuzluk had safhaya ulaşmıştır. Pragmatizm, rasyonalizm ve bencillikle beslenen modern dünya insanı, bencilliğinin mağlubu olarak, aldatmaktan, zulüm ve haksızlıktan geri durmamaktadır. Modern zamanlarda zedelenen doğruluk, dürüstlük, adalet, merhamet gibi insanî ve İslamî değerlerin, günümüz insanının duygularına, düşüncelerine, davranışlarına, çalışma hayatına ve ticaret ahlakına hükmedebilmesi için bir duyarlılık oluşturmak gerekmektedir.

 *Geriye doğru bakılarak ileriye doğru mesafe alınan tek yolculuk hayat yolculuğudur. Diğer bir deyişle hayat, ileriye doğru yaşanır ama yalnız geriye dönük olarak anlaşılır. Bu anlaşılma, şuurlu bir idrak ve yaşananlardan ders alabilme düzeyinde olursa ve bu düzey devamlı yükselirse, yoldaki sapmalar o nispette az, yolculuk ise o nispette çalkantısız, sarsıntısız ve hasarsız olur. Hayatı anlamlı kılan ve insanı yücelten en önemli gaye; onu, âdeta bütün evreni kucaklayacakmış gibi dışa dönük ve maksada uygun olarak yaşamaktır.

*islam'da sebat etmek, müslümanlar için zorlu ve fakat soylu bir tavırdır. 

"Zaman sana uymazsa, sen zamana uy" sözü, tam bir kişiliksizliği ve büyük bir iflası ifade etmektedir. Hayata uymak değil, hayatını hakka uydurmak gibi kutlu bir amacı bulunan müslümanların bu tür aldatmacalara karşı uyanık olmak ve kararlı davranmak zorunda oldukları açıktır.” Nefsini ilahlaştıran lar kendi nefisleri ile bir ateş yakarlar,yaktıkları nefis ateşi ile aydınlandıklarını zannederler, yaktıkları ateş, canlı cansız madde mana alemleri sonsuzlukların evrenlerin galeksilerin yaratılmışların gelmiş geçmişlerin bilinmeyen geleceğin geçmişin rabbi! güzelliği kudreti sonsuzluğu saran engüzel isim ve sıfatların tek sahibi  kerem sahibinin  ilahi tasarrufunda olan Allah(C.C.)ün  kudreti ile söndürüldüğünde; zifiri karanlikta kalırlar''

 *Halka ve hakka hizmet etmek için, iyi niyet ve ihlas olmalıdır,mutluluğu bulmak için, samimiyet olmalıdır. sakın sen nefsine uyma, istikamet sahibi ol. makam sahibi değil de, adam olup geçsin ömrün....

 Selam ve dua ile


 

 

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 05343258300