• BIST 9530.47
  • Altın 2473.433
  • Dolar 32.4948
  • Euro 34.8146
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Hafif Olsa da 1 İnce Dilim Güllaç Tam 250 Kalori

Hafif Olsa da 1 İnce Dilim Güllaç  Tam 250 Kalori
Ramazan deyince akla ilk gelen yiyeceklerden biri güllaç. Ramazan sofralarının bu geleneksel lezzeti göze ve damağa hitap ettiği kadarşerbetli ve unlu tatlılara oranla daha sağlıklı bir seçenek olarak da karşımıza çıkıyor.

Ancak yine de temkinli olmak şart.   Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, güllacın tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğine dikkat çekerek “1 ince dilim güllaç; 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplam kalorisine eşdeğer” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı hem bu geleneksel Ramazan lezzetinin faydalarını anlattı hem de önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.


Özellikle de Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlısı olarak karşımıza çıkan geleneksel Türk tatlısı güllaç, ismini içine gül suyu katılmasından alıyor. ‘Güllü aş’ zamanla güllaca dönüşürken, Osmanlı sultanlarının da sofralarından eksik etmediği bu hafif tatlı, albenisiyle göze de hitap ediyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, Ramazan’da artan tatlı ihtiyacı karşısında baklava ve kadayıf gibi tatlılar yerine güllaç tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını belirtiyor.


Sindirimi kolay, kalsiyum içeren bir tatlı


Güllaç içeriğindeki yufkanın hafif olması ve süt ile yapılmasından dolayı, yağlı, unlu ve şerbetli tatlılara göre sağlıklı ve sindirimi kolay bir alternatif. Güllaç yufkaları, mısır nişastasının su ile karıştırılmasıyla elde edilen hamurdan yapılıyor. Mısır nişastası glisemik indeksinin düşük olması sebebiyle kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Ayrıca güllaç yapımında kullanılan süt de bu tatlının kan şekerini yükseltme hızını düşürürken, yüksek protein içeriği ile günlük protein ihtiyacını da karşılamaya yardımcı oluyor. Bir porsiyon güllaç, özellikle süt içeriği nedeniyle yetişkin kişilerin günlük kalsiyum gereksinmesinin yüzde 15’ini karşılıyor.


Narı, cevizi, bademiyle sağlık katıyor


Güllaçta genelde nar, badem, ceviz ya da fındık kullanılırken içeriğindeki bu besinler kalsiyum, demir, fosfor, potasyum gibi minerallerin vücuda kazandırılmasını sağlıyor. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarından bağışıklığın güçlendirilmesine dek birçok faydası bulunan Omega 3 yağlarından zengin bir tatlı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, protein ve karbonhidrattan zengin bir tatlı olan güllacın bir porsiyonunun yani yaklaşık bir dilim ince güllacın ortalama 250 kalori olduğunu belirterek, baklava ya da şekerpareye göre yarı yarıya daha az kaloriye sahip olduğunu söylüyor.


Tüketirken dikkat!


Güllaç tüm faydalarına karşın neticede bir tatlı.  Bu nedenle diyabet hastalarının tüketmemesi, canları çektiyse de porsiyon kontrolüne ve tüketim sıklığına dikkat etmeleri gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, “Ne kadar hafif olursa olsun tatlıyı çok sık tüketmemek gerekiyor. Diyabet hastası olmayan kişiler ise güllaç tatlısını Ramazan boyunca haftada 2-3 kez 1 ince dilim şeklinde tercih edebilirler. Diğer günler ise tatlı niyetine taze mevsim meyveleri seçilmeli. Bu sayede lif, vitamin ve mineral almakla birlikte oruç tutarken gün içerisinde kaybettiğiniz suyu yerine koymuş olacaksınız” diyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300