• BIST 9524.59
  • Altın 2493.495
  • Dolar 32.5458
  • Euro 34.6981
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

İNSAN OLMANIN İDRAKİ

Ali İhsan Ersöz

İNSAN OLMANIN İDRAKİ

Hâlâ yaşıyorsan;
Soluk alıp veriyorsan,
Görüyorsan, Gülüyorsan,
Susabiliyorsan Hayattaysan yani; Allah Senden ümidini kesmez.!
Bu Rabbinin sana ikramıdır.
Bu ikramı, hamd ile,
Şükür ile, Tevbe ile ,
Süsle ki teşekkürün yerine ulaşsın..

Vâbisa İbn-i Ma’bed -radıyallâhu anh şöyle demektedir:
Bir gün Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in huzûruna varmıştım. Bana:
“-İyiliğin ne olduğunu sormaya mı geldin?” buyurdu.
“-Evet.” dedim. O zaman şunları söyledi:
“-Kalbine danış. İyilik, uygun gördüğün ve yapılmasını kalbin tasdik ettiği şeydir. Günah ise içini tırmalayan ve başkaları sana «yap» diye nice nice fetvâlar verse bile içinde şüphe ve tereddüt uyandıran şeydir.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 227-228; Dârimî, Büyû’, 2.)
İhsan üzere yaşa,
Allah c.c. her an seni gördüğünü idrak et.
Bu senin hatalarını azaltır.
Kalbin öldüğünün alametlerinden biri de,
insanın kaçırdığı iyiliklere üzülmemesi,
yaptığı kötülüklerden pişmanlık duymamasıdır der,
İbn Ataullah İskenderi (k.s.)
Günümüzde de tüm Müslümanlar, Kuran ahlakının yaşanmasında ve insanlara anlatılmasında aynı şevk ve kararlılıkla hareket etmelidirler. Karşılarına çıkan zorluklardan hiçbir şekilde yılgınlığa ve ümitsizliğe kapılmadan, Kuran'da bildirilen birlik ve fedakârlık ruhuyla bu kıymetli anların ecrini kazanmaya talip olmalıdırlar. Dünya hayatının meşguliyetleri, kişisel menfaatleri hiçbir zaman için bu ahlakın yaşanmasına bir engel olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki, böyle bir durumda insanın tüm yaptıkları ahiret hayatında mutlaka karşısına çıkacaktır. İyiliklerinden de kötülüklerinden de hesaba çekilecektir.
Kimi insanlar vardır ki hayra anahtar, şerre kilittirler. Başka bir ifade ile onlar hayra açık, şerre kapalıdırlar, ellerindeki anahtarlar da hayırlı anahtarlardır, hep hayır kapılarını açarlar, şer kapılarını kaparlar. 

Mutlu bir hayat imkânsızdır; kıyamete kadar insan mutlu olmayı bekleyemez. İnsanın erişebileceği en iyi, en fazla şey bütün insanlığın hayrına olacak bir işte ve bir yolda ezici talihsizliklere, bunaltıcı güçlüklere karşı mücadele eden ve her ne kadar bu dünyada eline sadece önemsiz bir ödül ya da hiç bir şey geçmese de sonunda bundan galip çıkan kimsenin yaşadığı gibi, kahramanca bir hayattır.İşte mutluluk budur. 

Hayırlı insan olmak için çok idealist, çok mükemmeliyetçi düşünmeye gerek yoktur. İnsan, hayatı bir mücâdele alanı ve kendi bulunduğu yeri de mücâdele mevzisi olarak görürse, o zaman en yakınından ve en yakın hadiselerin düzeltilmesinden başlayabilir. Yani iyi insan olmanın ölçüsü, çok büyük işler başarma değil, başarabildiğin kadar iyi işler yapmaktır. 

Sevgiyi sevip düşmanlığa düşman olmak, inançla coşan bir kalbin en mümeyyiz vasfıdır. Herkesten nefret ise ya gönlü şeytana kaptırmışlık veya bir cinnet eseridir. Sen insanı sev; insanlığa hayran ol, yararlı işler yapmaktan asla vazgeçme.

Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ,yaralılara acil şifalar diliyorum.Milletimizin başı sağolsun,Allah sabır versin.

Selam ve dua ile

 

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 05343258300