• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Ivan Aivazovsky kimdir?

Ivan Aivazovsky kimdir?
Ivan Aivazovsky, 29 Temmuz 1817 tarihinde Kırım'da bir Karadeniz liman şehri olan Feodosiya'da Ayvazyan soyadını taşıyan yoksul bir Ermeni ailesinde dünyaya gelmiştir.

 Aivazovsky,  Simferopol Lisesi'nde iken resim yeteneğinden dolayı 16 yaşında Çar I. Nikolay'ın emriyle St. Petersburg Akademisi'ne alınmıştır. 1836 yılında akademiden mezun olan Ivan Aivazovsky, devlet tarafından Avrupa'ya gönderilmiştir. Uzun yıllar süren seyahatler gerçekleştiren Aivazovsky, seyahatleri sırasında birçok ülkede sergileri açmıştır. Aivazovsky, dönemin en yetenekli Rus ressamı olarak ünlenmiştir.

Ivan Aivazovsky, 1844 yılında Rusya'ya döndükten sonra Rus Donanması'nın resmi ressamlığı görevini aldı. Bu görev nedeni ile hayatı boyunca çok sayıda deniz ve gemi resmi yapmiştir. Aivazovsky, 1845 yılında İstanbul'a geldi ve Sultan Abdülmecit tarafından Beylerbeyi Sarayı'nda kabul edildi. 1845 - 1890 yılları arasında İstanbul'a toplam dört ziyaret gerçekleştirdi. Aivazovsky, 1874 yılındaki ziyareti sırasında Mimarbaşı Sarkis Balyan'ın Kuruçeşme Adası üzerinde bulunan ikametgahında bir ay kadar misafir oldu ve Sultan Abdülaziz'in Dolmabahçe Sarayı için sipariş ettiği tabloları hazırladı. 1890 yılındaki son ziyaretinde ise, Sultan II. Abdülhamid'in huzuruna kabul edildi ve padişaha iki tablosunu hediye etti.

Ayvazovski'nin tablolarının büyük bir kısmı St. Petersburg, Moskova ve Erivan devlet müzelerinde, 30 kadar eseri Türkiye'de Dolmabahçe Sarayı, Deniz Müzesi, Askeri Müze, Fener Rum Patrikhanesi ve İstanbul Kumkapı Ermeni Patrikhanesi'nin koleksiyonlarında bulunuyor. Eserlerinin yarıdan fazlasının konusu deniz manzaraları olan Ermeni asıllı Rus ressam Ivan Aivazovsky, hayatı boyuna beş binden fazla eser üretmiştir.

Siz de Ivan Aivazovsky tabloları kanvas tablo olarak evinizi süslemesini isterseniz Kanvas Tablo Market’i ziyaret edebilirsiniz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300