• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

KALPTEN YAŞAMAK

Ali İhsan Ersöz

KALPTEN YAŞAMAK

Yere göğe sığmayan ALLAH c.c. bir müminin kalbindedir. Kalbin ehemmiyetini düşünebiliyormusun.

Allah Rasulü şöyle buyurmuştur: “Dikkat edin! Vücutta öyle bir et parçası vardır ki, o iyi/doğru/düzgün olursa bütün vücut iyi/doğru/düzgün olur; o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.” (Buharî, İman, 39)”

Gazâli, Muhalled İhya’sında ilhamını bu rivayetten alarak şöyle der: “Kalp bir şehrin yahut memleketin hükümdarı gibidir. Beden ise nefsin vatanı, memleketi ve şehri gibidir. Bedenin diğer organları ve kuvvetleri sultanın işçileri ve sanatkârları gibidir. Akıl ve düşünce ona yol gösteren müsteşarları ve vezirleri gibidir. Şehvet ve arzu beden ülkesine yiyecek ve içecek taşıyan bir hizmetçi gibidir. Öfke ve hamiyet sultanın muhafızları gibidir. Ülkeye erzak taşıyan şehvet ve arzu yalancı, habis ve düzenbaz olduğu halde samimi görünür. Samimiyet görüntüsünün altında korkunç kötülükler ve öldürücü zehirler vardır. Onun asıl vazifesi düşüncelerinde samimi olan vezirlerin düşünce ve tedbirlerine karşı çıkmaktır. O, itirazlarından bir an bile geri durmaz. Beden ülkesinin sultanı hikmetli veziri ile istişare ederek bu habis hizmetkârın iğvalarına aldanmaz, ondan yüz çevirirse asıl, söylediklerinin doğru ve hakikat olmadığını tespit eder, muhafızları onu tedip eder, vezir yönetimi altına alır. Kendisini ve avanesini sultana boyun eğdirirse ülkenin işleri düzelir, adalet hâkim olur. Nefis akıldan yardım alır. Gazab’ın hamiyeti ile edeplenirse, öfkeyi şehvete musallat ederse bütün kuvvetleri düzene girer ve ahlakı güzelleşir. (Gazâlî, İhya, III. 7, Dâru’l-Fikr, Beyrut)

Allah’ın kalplerde, ruhlarda ve diğer âlemlerde sayısını ve hakikatini bilmediğimiz, kendisinden başka kimsenin bilemediği pek çok askerleri vardır. “Nitekim “Rabbinin askerlerini O’ndan başkası bilmez ancak o bilir.” buyrulmuştur. (Müddessir, 31) Buna göre kalbin iki çeşit askeri vardır. Biri dünya gözü ile görülür, biri de ancak kalp gözü ile görülür. Göz ile görülen askerleri; el, ayak, göz, kulak, dil, dudak... Bunların hepsi kalbin emrinde ve hizmetindedirler. Kalp dilediği gibi bunlar üzerinde tasarruf eder ve istediği istikamete sevk eder. (Gazâlî, İhya, 13)

Akıl kalbin veziridir. Allah’a giden yolda en önemli azık marifettir. Sultan beden ülkesinde kalarak ve ülkesini iyi yöneterek dünyadan geçmezse Allah’a ulaşamaz. Enginleri geçmeden yükseklere çıkamaz. Sultanın asıl görevi haremine masivayı sokmamaktır. Kalbin İslâm’daki büyük önemi iman ve inkâr mahalli olmasındandır. Bütün İslâm âlimleri imanın aslî şartının kalbin tasdiki olduğu hususunda ittifak etmiştir. ( Fahreddin er-Râzî, el-Muḥaṣṣal, s. 174; Teftâzânî, II, 249).

 İman gibi inkâr ve red de kalbin bir fiilidir. İslâm’da vahyin mahalli de kalbdir. Cebrâil Kur’an’ı Hz. Peygamber’in kalbine indirmiştir

 Kur’an’a göre, imanın yeri kalptir; İman kalpte takvayı, İslam ve ibadet insanda güzel ahlakı ortaya koyar, koymalıdır.Kalbe inmemiş veya kalpten beslenmemiş ibadet amel eğreti yapmacık olarak Müslüman da sırıtır. Şehadeti kalbine indiren; kötülüklere saplanıp kalamaz, helal lokmadan başkasını yiyemez, insanlara eza edemez, harama hiçbir azasıyla yaklaşamaz.Kimseyi kıramaz, incitemez, haram parayla hac yapamaz, kimseyi küçük göremez.Zekât veren verdiğini başa kakamaz. İnsanların izzet ve iffetlerini rencide edemez, cimri olamaz. Ailesine yakın akrabasına iyi bakar.Yani kalbe inen “İbadet ve İslam muhakkak ahlak neticesini verir, vermelidir!” değilse iman kalb de değil gırtlakta düğümlenmiştir.

Biliniz ki; işin özü kalptir. Eğer kalp Yüce Allah’tan gayrısıyla alakalanmış ve başka şeylere meftun(tutulmuş) olursa; işte bu kalp haraptır ve ebterdir. (bozuk, kesik)(necm 17)

Her şey kalpte başlar kalpte biter. Kalp niyet mahallidir. Ameller de niyetlere göredir. Ameller yaşantıyı belirler. O zaman, tüm azalarımız kalp merkezli, kalp tasdikli ise sen rahmani insansansın. Yok eğer rol yapıyorsan kalbe indirmemiş samimiyetten uzak ise, nefsi ve şeytani insansın.

Yürekleri tükenmiş insanların dünyasında beden ülkesinin sultanına, kalbimize mukayyet olabilmek için insana, eşyaya, kâinata kalp gözü ile bakabilmek, gönül dili ile konuşabilmek için en çok yapacağımız dua bu olsa gerektir.
Ey kalpleri halden hale evirip çeviren Allah’ım! Kalbimize hakikat üzere sebat ihsan eyle...Amin.

Selam ve dua

 

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 05343258300