• BIST 10254.39
  • Altın 2398.482
  • Dolar 32.2398
  • Euro 34.6949
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C

MÜSLÜMAN FANATİK OLMAMALI

Ali İhsan Ersöz

MÜSLÜMAN FANATİK OLMAMALI

Kör bir fanatizmle kendilerini gerçek Müslüman sanıp, kendi gibi inanmayan, düşünmeyen, davranmayan diğerlerini “cehennem kütüğü” olarak görenlerin dünyası karanlık bir dünyadır. Orada farklı seslere, renklere, tonlara, düşüncelere hayat hakkı yoktur. Bu tür fanatik anlayış veya yaklaşım sadece dinde geçerli değildir. Her şeyde fanatizm sergilenebilir. Benim partim, benim grubum, benim düşüncem, benim yolum, benim takımım, benim ideolojim gibi ifadeler bencilliğin, egoizmin, tutuculuğun, fanatizmin önemli bir işaretidir.

Bu türlü duygu ve düşünceler sürekli beslendiği ve pohpohlandığı takdirde sahibini, yıkan, yok eden, başka insanlara, farklı düşüncelere, inançlara, kanaatlere hayat hakkı tanımayan acımasız bir zalime, hatta bir ölüm makinesine kolayca dönüştürebilir.

Söz konusu fanatik, Napolyon’un da dediği gibi, “Kafasında aklın girebileceği hiçbir yerin bulunmadığı” kişidir. Onun lügatinde hoşgörü, müsamaha, kolaylık, sevgi, şefkat, merhamet yoktur. O, fanatizmin, bağnazlığın kucağında adeta pimi çekilmiş bir bomba gibidir ve her an patlamaya hazırdır. Onun için insan hayatının dokunulmazlığı, kutsallığı diye bir kavram mevcut değildir. Onun için peşinden gittiği davanın, ideolojinin, fikrin kutsallığı ve sadece kendi çıkarları vardır. Allah bu tür fanatiklerin şerrinden bizleri korusun…

İnsanlık girdiği çıkmazı, kaosu, fitneyi, savaşı, vahşeti, zulmü, acıyı, isyanı anlamaya ve çözmeye çalışıyor. Dünyanın hangi bölge ve kesiminden olursa olsun insanlar var oluşlarının ortak kaygısı olan tevhid, adalet, özgürlük ve emek temelinde bir çıkış arıyor. Bu arayışta insanlığın sahip olduğu imkânlar kurtuluşa, dirilişe değil köleliğe, çöküşe götürmek için kullanılıyor. Her daim süreklilik ve yenilik temelinde ilerleyen zaman insanlığa yeni bir perspektif ile meselelere bakmayı zorunlu kılıyor. Yeni bir diriliş muştusu verecek insanların zihinsel, kalbi, akli, nakli tüm delilleri harekete geçirmeleri gerekmektedir.

Gönüllerin sultanı, beyi olmak her kişinin harcı olmasa gerek! Bu kubbede hoş bir sada bırakanlar, kanımca değerli şahsiyetlerdir. İnsanlık, adalet ve ahlâk gibi erdemlerde onlar, önden gidenlerdir. Önemini değerli şahsiyetinden alan insanların artması, etkin ve yetkin kişiler olması dileğiyle…

 Selam ve dua

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300