• BIST 10193.78
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

MÜSLÜMANA RAMAZAN GELDİ

Ali İhsan Ersöz

MÜSLÜMANA RAMAZAN GELDİ

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185) 

Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur
(Müslim, Sıyam 2,1079)

Oruçlarda riya yoktur. Aziz ve Celil olan Allah buyurdu ki: "O Benim içindir. Onun mükâfatını bizzat Beni veririm. (Çünkü) Oruçlu yemesini, içmesini Benim için bırakır." [Buhari/ Ebu Hureyre (r.a.)]

Rabbimiz, ilk sure Alak Suresi’nde “oku”, ikinci surede yani Kalem Suresi’nde “yaz” emrini alarak, bilgi ve düşünce hazırlığını yapmış insana, nüzul sırasında üçüncü olan Müzzemmil Suresi’nde insana,“örtülerden sıyrılarak kalk” emrini vermiştir. Nihayet nüzul sıralamasında dördüncü sure olan Müddessir Suresi’nde de aynı emri yani “kalk” emrini vermiştir.

İşte ramazanı bu sureler ışığında gecesini ve gündüzünü iyi değerlendirmeliyiz.

İşte elini bize uzatan ramazan yeniden geldi. Sanki daha dün veda etmiştik ona. Sanki yeni ayrılmıştık bağış dolu günlerden. İşte rahmet ve bağış günleri havasını doyasıya teneffüs etmemiz için kapımızı çalıyor. Durma ey Müslüman sevin ve mutlu ol.

Gelin bu ramazanı son ramazan gibi idrak edelim. Sadece yeme içmeden kesilen bir hasta gibi değil, bir diriliş meşalesi yakalım.

Ramazan ayında kulunun eline Kitab’ını tutuşturan Yüce Allah, sanki kuluna  “Kitabıma iyi sarıl, onunla irtibatını sıklaştır. Çünkü seni cennetimde görmek istiyorum...” diyor.

Bu ramazan Kur’an ile irtibatımız farklı olsun. Milyonlarca hatimler yapılır, dualar edilir, fakat mealinden anlama ve yaşayarak anlamlandırma yönü tercih edilmez. Müslümanlar Ramazan ayını fırsat bilerek Kur’an’dan anladıklarıyla amel etmeli, anlamadıkları yeri de araştırarak hayata geçirmelidir. Böyle yaparsak umulur ki gerçek bayrama ulaşırız.

Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz
(Tirmizi, Savm 82, (807); 

Geçen ramazanlarda sofralarımızı çok süsledik gayri Müslim sofralarına benzemeyelim. Birkaç ramazanda olsa sahabe efendilerimiz sav gibi hurma ve su ile tek çeşit yemek ile iftar açalım. Bazı sofralarımızda yetimler garipler muhacirler misafirimiz olsun. Garip gurabayı unutmayalım ki bereketinden istifade etmiş olalım.

Eşlerimizi mutfağa çocuklarımızı uykuya kendimizi gaflete atmayalım. Bu ramazan evimizi mescide çevirelim manevi bir iklim ile ilim ve irfan mektebi olsun.

Teravih namazlarımızı ve tüm vakit namazlarımızı mümkün mertebe camilerde cemaat ile toplumsal olarak arınma niyeti ile kılalım.

Ramazanda Allah'ı c.c zikreden mağfiret olunur. Ve o ayda Allah'dan dilekte bulunan kimse de mahrum edilmez. [Ramuz El Hadis / Hz. Cābir (r.a)] Her niyaz yakarış ve dualarımıza yakınlarımızın yanında dünyada mazlum coğrafya müslümanlarını unutmayalım.

"Oruçlu iken çirkin konuşmayın! Birisi size sataşırsa, “Ben oruçluyum” desin.[Buhari, Savm, 9] Oruç sükûnetimiz her halimize insani ilişkilerimize söz fiil ve amellerimize yansımış olsun. Çocuklarımız bu halden etkilenip oruç ve ramazan ne güzel bir ibadet hissini yaşasın.

Sahura kalkmak berekettir. Bir yudum su içseniz bile onu terk et­meyiniz. Çünkü Allah sahura kalkanlara rahmet eder. (Müsned,3:44)

 Sahurlarımızı seherlere dönüştürelim. Gece ibadetlerimiz azda olsa devamlı olsun. İki rekât dahi olsa sahurdan evvel teheccüd namazlarımızı ihmal etmeyelim.

‘’O Allah ki tevbeleri kabul eden kötülükleri bağışlayan ve yaptıklarınızı bilendir’’(şura-25)

Tövbe ve istiğfarlarımız içten samimi ve gözyaşı ile sulansın. Kadir gecesi ve bayrama erişmenin mutluluğu içimizde hep diri olsun.

Ramazan’ şerifiniz sizlere tüm âlemi İslama mübarek olsun. Hayırların feth’ine, şerlerin def’ine Ümmeti Muhammedin kurtuluşuna vesile olsun.

SELAM VE DUA

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 05343258300