İhracatçılar, Türkiye'nin yanı sıra çevredeki birçok ülkenin de Rusya pazarına girmesiyle sıkıntı yaşamaya başladı. Rusya'nın ABD ve AB'ye uyguladığı ambargoyla başlayan umutlar boşa çıktı.
Rusya Merkez Bankası ise petrol fiyatlarındaki düşüş ve yaptırımlar nedeniyle ülke ekonomisinin resesyona doğru sürüklenmesiyle rublede görülen kayıpların önüne geçmek için politika faizini ani bir kararla yüzde 10.5'ten yüzde 17'ye yükseltti; ancak, ruble, dolar karşısında değer kaybını bu sabah da devam ettirerek dolar karşısında yüzde 5'in üzerinde kayıpla güne başladı. Ancak, Rusya Maliye Bakanlığı'nun elinde kalan döviz stokundan satışa başladığını ve rublenin olması gereken değerin altında bulunduğunu açıklamasının ardından ruble değer kazanmaya başladı.
Konuyla ilgili olarak aralarında Batı Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ve Doğu Karadeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın da yer aldığı 5 birlik başkanı ortak basın açıklaması yaptı.
Açıklamada, "Bu çerçevede pazarlardaki devamlılığımızın sürdürülebilmesi ve oluşan olumsuz şartların sektörün geleceği göz önünde bulundurularak hafifletilebilmesi, yaş meyve sebze ihracatçılarımızın uğradıkları zararların bir nebze olsun telafisinin sağlanabilmesini teminen acilen önlem alınması gerekmektedir" denildi.
"ÜRÜNLER BÜYÜK ZARARLARLA SATILIYOR"
Rusya’nın Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yaş meyve sebze alımını durdurması ile birlikte Rusya’nın yaş meyve sebze ihtiyacının karşılanmasında çok önemli bir konuma sahip olan Türkiye’de ihracat bazında yüksek beklentilerin oluştuğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"İç pazarda üretim bazında fiyatlar olması gerekenin çok üzerine çıkmış, ihracatçılarımız ürünleri yüksek fiyatlardan satın almak durumunda kalmışlardır. Ancak ambargo dolayısı ile oluşan beklenti nedeniyle ürün fiyatlarının katlanması, arz ve talep dengesinin bozulması ve diğer tedarikçi ülkelerden Rusya pazarına beklentilerimizin çok üzerinde ürün arzının gerçekleşmesi sebebi ile ihracatçılarımız yüksek fiyatlarla aldığı ürünleri Rusya pazarında büyük zararlarla satmak zorunda kalmıştır."
"İHRACATI OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Ruble’nin ambargo sonrası geçen zaman içerisinde yüzde 60-70’lere varan oranlarda değer kaybetmesi ve Rusya pazarında ruble ile 3 aya varan vadelerde satış yapıyor olmasından dolayı ihracatçı alacaklarının yüzde 60-70 eridiği de vurgulanan açıklamada, "Bu gelişmeler ihracatçılarımızı iflasın eşiğine getirmiştir. Özetle 3 ay önce 38 rubleye karşılık 1 dolar alırken, şu anda 80 rubleye ancak 1 dolar alınmaktadır. Ambargo vesilesi ile Avrupa Birliği üye ülkelerinin ürünlerini yine Avrupa Birliği sınırlarında satmak durumunda kalması, AB pazarında da ticaretimizi baltalamıştır. Öte yandan Türkiye için önemli pazar konumundaki ülkelerde, Ortadoğu’da, özellikle Irak’ta ve Ukrayna’da yaşanan ekonomik ve siyasi karışıklıklar da ihracatı olumsuz etkilemektedir" uyarısı da yapıldı ve şöyle devam edildi:
"YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜMÜZ AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERMEKTEDİR"
"İhracatımızda önemi göz ardı edilemeyecek bir paya sahip ve Türkiye’nin istihdam kaynağı olan, yarattığı iş hacmi ile birlikte ülke ekonomisine sağladığı faydaları çok büyük olan yaş meyve sebze sektörümüz ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Bu çerçevede pazarlardaki devamlılığımızın sürdürülebilmesi ve oluşan olumsuz şartların sektörün geleceği göz önünde bulundurularak hafifletilebilmesi, yaş meyve sebze ihracatçılarımızın uğradıkları zararların bir nebze olsun telafisinin sağlanabilmesini teminen acilen önlem alınması gerekmektedir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.