• BIST 9558.57
  • Altın 2487.863
  • Dolar 32.492
  • Euro 34.8149
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Sabrı kuşanmalıyız

Ali İhsan Ersöz

Sabrı kuşanmalıyız

Elmalılı merhum "gerçekten biz insanı şiddet ve meşakkat içinde yarattık" buyruğu üzerine der ki:

"İnsan hayata bir anda kolaylıkla gelmediği gibi, kolaylıkla gidecek de değildir.

Mihnet ve meşakkat içinde insanlık gayesine ermek, insan olmanın gereği ve Cenab-ı Hakk'ın değişmez kanunudur.

Haddizatında insan güçsüz ve aciz iken, Hak Teala'nın inayetine mazhar olmuştur. Kamil bir insan olmak için, bu bilinçle nefse ağır gelen kulluk vazifelerine sarılmak icab eder. Muhtaç olanlara merhamet edip, halas ve rıza yoluna girmek gerekir."

 

Cenabı Allah hüküm verinceye kadar her daim sabredin. Çünkü sabır acı meyvesi tatlıdır.

Takva sahipleri insanlar bütün hastalıklara, tüm dertlere, meydana gelen bütün savaşlar ve de sıkıntılar içerisinde sabretmeyi en iyi bilendir.

İnsanoğlu için sabır; tüm acılara ve de bütün zorluklara en iyi şekilde dayanma gücüdür. Bütün her şeyin Cenabı Allah’tan geldiğini bilen iman sahibi insanlar, Cenabı Allah'a sığınarak her daim sabreder. 

İnsanların en güzel şekilde olgunlaşması ancak ve ancak sabrın içerisinde bulunan sır ile mümkün olabilir. Her daim sabır edilmelidir ve sonunda iman eden insanlar için en hayırlı ve de en mutlu hükmü de Cenabı Allah c.c.verecektir.

Fakirlik, hastalık, eziyet, haksızlık ve sıkıntı gibi bütün dertler de isyan etmeden o dertlere karşı her daim direnip, mücadele ve de sabır ederek tevekkül sahibi olunmalıdır.

Nefislerimizin kötü eğilimlerini dizginleyerek, İlahi olan Yasaların emir ve de yasaklarına her daim uyma sabırlılığını gösterilmesi gerekir.

Savaş durumlarında, sizleri ezmeye çalışan düşmanlarınıza karşı her zaman hazırlı olmak, hiçbir durumda yılmamak ve de bütün gücünüzü sonuna kadar seferber ederek sonuna kadar sabırlı bir şekilde mücadele ederek düşmanlar geçilmelidir. Unutmayın ki sadece ve sadece sabır ile zafere ve de mutluluğa ulaşabilirsiniz.

Ayeti kerimede;

Biz sizleri açlık, korku, canlardan, mallardan ve de nafakalardan yana eksiltmelerle mutlaka ama mutlaka imtihan edeceğiz. Sabretmeyi bilenlere en güzel müjdedir.Bakara-155

Ailelerden bazılarının ve yakınlarınızın ölümleriyle yaşayacağınız ya da yaşadığınız sıkıntılara sebep olan can kayıpları; para, maddi, altın ve benzeri mal kayıpları; hastalık korkuları, ölüm korkusu, savaşın korkusu, açlığın korkusu ve de malların yok olabileceği korkuları; ticari bakımından yapılan yatırımların zararları ve de birçok emeğin yetiştirilen sebzelerin, meyvelerin, arpaların, buğdayların, mercimeklerin bozulmasıyla birlikte uğranılan mahsül kayıpların sıkıntıları gibi birçok maddi ya da manevi acıların hepsi insanların olgunlaşması için gerekli olan birer imtihandır.

 

Güçlü İman sahipleri olan insanlar, karşılaştıkları tüm sıkıntıları tabii olarak karşılamakla kalmayıp sabır gücü ile onlara fazlasıyla katlanır ve de Cenabı Allah'a sığınarak her daim şöyle yakarmaktalar: “ Bizler  Allah içiniz ve de sonunda O’na döneceğiz.” (Bakara Suresi) Kemale ermiş olan insanların ve de benliklerin de, bütün her şeyin  Cenabı Allah’tan geldiğinin gerçeğiyle, çektikleri acıları da, ulaştıkları mutlulukları da aynı zevk içerisinde yaşamaktadırlar. Çünkü gerçek olan iman sahiplerinin başına gelen her şeyin gizli olan bir sebebin gereğidir.

Gücü yettiğince herkes, ümmetin manevi şahsına katkıda bulunursa; salih ameller elbirliğiyle ikame edilebilir. Cemiyetin karşı durmasıyla şer ve fesad asgari seviyeye çekilebilir. Diğerkamlık damarından beslenen kardeşçe duygular geliştirilebilir. Nemelazımcılığın yerini hakkı ve sabrı tavsiye kaygısı alabilir. Her zaman doğrudan yana olmanın izzeti, ümmeti kuşatacak merhametin ilmekleri niyetine örülebilir. İnanıyoruz ki bu türlü çabalar, bulunduğu beldeyi aydınlatacak ve oradan daha ileriye uzanabilecektir.

Sonuç olarak mutluluğun en güzeli sabır edenlerindir.

Her daim sabırlı olun. Sabırlı olun çünkü güzel sonuçların tamamı takva sahiplerinindir. Sabreden insanların üzerine Cenabı Allah’tan bereketler, mutluluklar, huzur ve de rahmet var. İşte bu insanlar güzelliklere ve de iyiliklere ermiş olanlardır.

Yüce Allah'ı hiçbir zaman tanımayanların ve de tanımak istemeyenlerin, kibirlilerin, zalimlerin ve de bozguncuları durumları sizleri hiçbir zaman aldatmasın.

 Onların sonları her daim çok kötü olmuş ve de olmaya da devam edecektir.Cenabı Allah'ı tanımayanların öyle bolluk içerisinde şehir şehir dolaştıklarına, gezdiklerine ve de eğlendiklerine sakın ama sakın aldanmayın.

 Sakın ola onlar sizleri aldatmasın.“Unutmayın ki onların ki sadece azıcık bir nimete sahip olmadır. Sonrasında onların da varacağı yer cehennem ateşi olacaktır. O, acayip bir kötü döşektir.” (Ali İmran Suresi)

Yüce Rabbimiz olan Cenabı Allah'u Teala’ya sığınarak, kitabımız Kuran'ı Kerim’i okuyup da uygulayanların Peygamberimiz önderimiz s.a.v. yolunu tutanların, sonu mutlaka, her daim mutluluk ve de zaferle olacaktır.  Yüce  Rabbimize gerçek manada bir teslimiyet gösteren, sabır sahibi olan kullar üzerine Cenabı Allah’tan en güzel müjdeler var:Allah'ın selamı üzerinizde olsun.

Selam ve dua

 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300