• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Üzerimizdeki gafleti atalım

Ali İhsan Ersöz

ÜZERİMİZDEKİ GAFLETİ ATLIM

15-10-2015

Gaflet, Allah (Celle Celelüh)’ı unutmak, nefsin hevâ ve hevesine uymak demek olup, nimetin elden gitmesine ve pişmanlığa sebep olur. Hak Dostları, gafleti şöyle tarif eder. “Kulun, Rabb’inin ipini bırakıp nefsinin idâresinedüşmesidir.”

Cenâb-ı Hakk (Celle CelelühüKur’ân-ı Kerîm de, uyanık olmayı, dâima Allah Teâlâ’yı anmayı ve gâfillerden olmamayı öğütler:

“Rabbini, gönlünün  derinliklerinde, engin bir tevazu ile boyun büküp yalvararak ve O’nun ihtişam ve azameti karşısında titreyip ürpererek, fakat kendini bilmezlerin yaptığı gibi, bağırıp çağırmadan, sesini yükseltmeden, gece ve gündüz  (sabah ve akşam) Rabb’ini an. Ve sakın kibrin ve zevk-ü sefanın pençesine düşerek, Allah’ın zikrinden haberi olmayan gâfillerden olma!” (A’râf: 7/ 205)

Gafletten kurtulmanın tek çaresi, Allah Teâlâ (CelleCelelüh)’ gönülden anmaktır. Bu sayede kalb, gafletten uyanır ve îmân nûru ile dolar. Allah’ı zikretmekten gâfilolanlara şeytan musallat olur. Nitekim yine Kur’ân-ı Kerîm’deşöyle buyurulur:

“Her kim, O Rahmân (olan Allah’ın) zikrine öğüt ve uyarılarla dolu kitabı olan bu Kur’an’a karşı ilgisiz ve duyarsız kalırsa, onun başına, kendisini gölge gibi takip eden bir şeytan ordusu musallat ederiz. Böylece bu şeytanlar, Allah’ın rahmeti sonzuz, nasıl olsa benide affeder gibi bir takım vesvese ve telkinlerle onları doğru yoldan alıkoyarlar; da onlar, kendilerinin hâla doğru yolda olduklarını zannederler.” (Zuhruf: 43/ 36-37)

Yine Cenâb-ı Hakk (Celle CelelühüKur’ân-ı Kerim’in de şöyle buyuruyor:

“Allah kendisinden başka hiçbir ilah olmayan tek bir ilah, kulluk ve itaate layık yegâne otoritedir. Hayy’dır, daima diridir, hayatın biricik kayağıdır. Kayyum’dur, kâinatın nizamını elinde bulunduran, bütün varlıkları koruyup gözeten, yöneten ve yönlendiren O’dur. Her şey, O’nun kudret ve iradesiyle varlık ve intizamını sürdürmektedir. O’nun kudret ve iradesi kesintisizdir; ne bir uyuklama tutar O’nu, ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, yerdeki her şey O’nundur. O’nun izni olmak-sızın, huzurunda kim şefaat edebilir? Cezayı hak eden zalimleri azaptan kim kurtarabilir? O, kulların önlerinde ve arkalarında olan her şeyi bilir. Onların yaptıkları ve yapacakları, bildikeri ve bilmedikleri, açıkladıkları ve gizledikleri,  yapıp gönderdikleri ve geride bıraktıkları her şeyi bilir. Oysa onlar, Allah dilemedikçe O’nun ilminden hiçbir şey kavrayamazlar. O’nun sonsuz kudret ve hükümranlığı gökleri ve yeri kuşatmıştır. Bunların korunup gözetilmesi, O’na asla zor gelmez. Gerçek yücelik, gerçek büyüklük sadece O’na aittir.   (Bakara:2/255)

Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurdular:

“Allah asla uyumadığı gibi, uyku O’na yaraşmaz da.”  (Müslim, Îmân,  293; İbn Mâce, Mukaddime, 13; Müsned, IV, 401, 405)

Bazı kitaplarda şöyle geçer; Adamın biri bir câriye satın almıştır. Gece olunca câriyeye yatağı hazırlamasını söyler. Câriye: “Efendim, senin efendin var mı?” diye sorar. Adam “var” diye karşılık verir. Câriye: “Senin efendin uyur mu?” diye sorar. Adam: “Hayır uyumaz.” Cevabını verir. Bunun üzerine câriye: “Efendin uyumadığı halde sen uyumaktan utanmıyor musun?” der. 

Bu konu ile ilgili olarak; Bilâl Habeşî (Radıyallahu Anh)’ınbazı seher vakitlerinde terennüm ettiği beyitlerden birisi şöyledir:

Ey derin uykuda olan kişi,

Rabbi uyumayan kişiye uyumak yakışır mı?

Yoksa sen, ben bir günahkâr kulum,

Uyuyarak günaha düşmüyorum mu diyorsun?

İşte insanlık, bu yüce hakikate iman etmediği sürece asla kurtuluşa ulaşamayacaktır. Bunun için, apaçık ve ikna edici delillerle insanları hak dine davet etmeli, ancak onları inanç konusunda zorlamamalıyız.  

Gafletin en büyüğü; kulun Rabb’ından ve O (CelleCelelühü)’nün emirlerinden gafletidir. İbni Atâ der ki: “Kalbini zikir ehlinin meclisle-rine yakın tut ki, bu sûretlegafletten kurtulasın!”

Cenâb-ı Hakk (Celle Celelühü), cümle mü’min kardeşlerimizi gaflet uykusundan uyandırıp, Kendisine hakiki kul ve Rasülü (Sallallahu Aleyhi Vesellem)Efendimize gerçek manada ümmet olmayı nasib-i müyesser eylesin.Amin..

Selam ve dua

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300