• BIST 10288.15
  • Altın 2398.482
  • Dolar 32.2398
  • Euro 34.6949
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Zalimin karşısında mazlumun yanında ol sakın hain olma

Ali İhsan Ersöz

Zalimin karşısında mazlumun yanında ol sakın hain olma..!

Önce zalim kelimesinin anlamı üzerinde durmamız gerekir. Arapça olan ‘zalim’ kelimesi ‘Zaleme’ fiil kökünden türemiş olup ‘zulüm/zulmet’ mastarından bir ism-i faildir. Haddi aşıp haksızlık yapan, hem kendine ve hem de başkalarına zulüm eden kişi anlamındadır.

Kısacası ‘zulüm’ eyleminin failidir. Ayrıca kelime olarak ‘zalim’  başkalarına işkence eden, başkalarının haklarını gasp eden, acımasız, bencil ve hodbin her kişi, grup veya egemen bir zümre anlamlarına da gelebilir.

 Kelime olarak ‘zulüm’ ise adaletin zıddı, bir işi yerli yerinde yapmamak, bir şeyi ait olduğu yere koymamak, yapılması gereken bir işi gerektiği şekilde yapmamak anlamındadır. Bu eylemi gerçekleştiren kişi ise ‘zalim’ olarak adlandırılır.  Kısacası her zulmün arkasında bir zalim vardır.

 

Zulmet ise karanlık, yine karanlığı çağrıştıran her türlü eylem, zihinsel çıkmaz, şaşkınlık, Allah’ın dosdoğru yolundan saparak belirsizliğe dalmak ve ciddi bir sapma şaşkınlık neticesi önünü görememe anlamlarına gelebilir. (Lisan-ülArap)

Haksıza ve haksızlığa karşı hakkın ve haklının yanında yer almak müslümanın olmazsa olmaz vasfıdır. Konusu ne olursa olsun zalime destek olmak, zulmüne ortaklık etmek gerçek bir müslümanın, vicdan ve insaf sahibi bir insanın yapacağı bir iş değildir.

Allah c.c.zulmün her çeşidini yasaklamış, zalimleri korkunç azap ve akıbetlerle tehdit etmiş, onların asla yâr ve yardımcıları olmayacağını belirtmiştir.

Zulüm adaletin zıddıdır. Adil olmayan her davranış zalimane davranıştır. Mülkün temeli adalettir. Bu temeli dinamitleyen, mülkün zevaline sebep olan ise zülümdür. “Zülümle âbâdolanın, akibeti berbad olur” derler. “Zalimler asla felah bulmazlar.” (Enam, 21).

Biz sana Kitab (Kur'ân)ı hak olarak indirdik ki, insanlar arasında Allah'ın sana gösterdiği şekilde hüküm veresin. Sakın hainlerin savunucusu olma!(nisa-105) 

İmtihan dünyasında Allah zalimlere hainlere fırsat verir, herkes kendi karakterine uygun davranışlar sergiler, fakat sonunda dünyada da ahirette de iyi veya kötü şekilde amellerin karşılığı görülür. 

“Sakın zalimlerin yaptığından Allah’ı gafil sanma! O, sadece onları, gözlerin dehşetten donup kalacağı, bir noktaya dikilip bakacağı bir güne erteliyor.” (İbrahim, 42) 

Yüce Mevlâ ihmal etmez imhal eder. “Hiç şüphesiz Allah zalime mühlet verir, yakalayınca da kaçmasına fırsat vermez.” (Müslim, Birr 61) 

Zalimden ve hainlerden yana olmak, Allah’a karşı olmak demektir. Zalimi desteklemek şöyle dursun ona ve fiiline kalben destek olmak bile azap sebebidir. “Zalimlere en ufak meyil göstermeyin, yoksa size de ateş dokunur.” (Hûd, 113) “Biz sana, insanlar arasında Allah’ın sana gösterdiği gibi hüküm vermen için hakikatin ifadesi olan bu vahyi indirdik. Sakın hainlere taraftar olma.” (Nisa, 105) 

“Bir kimse zalim olduğunu bildiği halde yardım maksadıyla zalimle birlikte adım atarsa İslam’dan çıkmış olur.” (Keşfû’l-Hafâ, hadis no: 2627)

Sözlerini bozdukları için onları lanetledik ve kalblerinikatılaştırdık. Kelimeleri yerlerinden değiştiriyorlar. Uyarıldıkları şeyden pay almayı unuttular. İçlerinden pek azı hariç, daima onlardan hainlik görürsün. (maide-13)

Pek çok âyet ve hadis-i şeriflerden de anlaşılacağı üzere zulme ve zalime destek çıkmak azap ve helâk sebebidir. Destek olmak bir tarafa zulüm ve zalimlere karşı cephe olup savaşmamak bile büyük suçtur. “Allah’a yemin ederim ki; ya iyiliği emreder, kötülükten nehyeder, zalimin elini tutup zulmüne mani olur, onu hakka döndürür ve hak üzerinde tutarsınız; ya da Allah Teala kalblerinizi birbirine benzetir. Sonra da İsrailoğullarına lanet ettiği gibi size de lânet eder.” (Ebu Dâvud, Melâhim 17)

Peygamberlerin ve hainlerin mücadelesi daima zalimlere,hainlere ve zorbalara karşı olmuştur. Firavunlar, Hâmanlar, Kârunlar, Nemrudlar, Ebû Leheb ve Ebû Cehilleryakın tarihimizde,hitler,Stalin,mao,bush zulüm cephesinin elebaşları, önderleri olarak hakkın ve haklıların karşısına dikilmişler, mazlumlara kan kusturmuşlar, alın teri, kan ve göz yaşı üzerine saltanat kurmaya çalışmışlardır. Buna mukabil bütün peygamberler, inanan liderler mazlumların, ezilenlerin, değer verilmeyenlerin safında yer alarak hak ve adaletin zaferi için çalışmışlardır.

Peygamberlerin varisleri olan âlimlerin de kısır çekişmelere son vererek, mazlumların safında yer alarak hakkın ve haklının mücadelesini bayraklaştırmaları gerekir. Ebu Hanife gibi, seyyid kutup gibi,ömer muhtar gibi, Ahmet Yasin gibi,Mehmet Akif gibi zalimlere boyun eğmeyen, hak ve adalet uğruna hapis başta olmak üzere her türlü işkenceyi göze alabilen âlimler,Salihler var oldukça zalimler daima tedirgin olacaklar, zulme cesaret edemeyeceklerdir.

“Dağlara ve ovalara sığmayacak kadar ordusu olsa bile, zalim ve hain kimse hiç bir zaman kendini güvende hissetmeyecektir.”

Yine fasıklar/müşrik/ kafirler/münafıklar/hainler Allah'ın dosdoğru yolundan,yaptıkları eğitim programlarıyla,açtıkları okullarıyla, çevirdikleri filmlerle, oynadıkları tiyatrolarla,çıkardıkları gazete ve dergilerle,kaleme aldıkları yazılarıyla ve tüm eylemsel ve sözsel faaliyetleriyle,yapmayaçalıştıkları darbe eylemleriyle,insanları Allah'ın yolundan alı koyup tamamen kula kulluğa yani şirke yönlendirmiştir.Kur'an bu gibilere Allah'ın lanetinin onlar üzerine olacağını beyan ediyor.

Zalimlerin hainlerin gücü, etrafındaki yağcı ve yalakagürûhundan, çıkar ortaklığı bulunanlardan ve kalabalıkların ürkeklik ve korkaklıklarından kaynaklanmaktadır. Zülme karşı yiğitce direnen az bir kadro yıkılmaz sanılan zulüm kalelerini yıkmışlardır. Çünkü zalimlerin güçleri emanet güçtür, menfaate dayalı destekler çekilince birden bire aciz ve zavallı duruma düşerler. Tarihböylelerine şahittir. Kendi hayatımız içinde de böylelerine biz de şahit olmuşuzdur. Bugünler de yaşadığımız da tam budur.

Bütün mesele haklıların da en az haksızlar kadar cesur ve dirençli olmasıdır. Bu her şeyden önce iman, kendine ve davasına güven meselesidir. ‘’Lâ ilahe illallah.” Tevhidin bu parolası nice putları yıktı, nice zalimleri hainleri dize getirdi.Çünkü biz Allaha c.c. güvenmişiz.

Gerçekte dindarlık, haksızlığa, hainliğe karşı direnişin sembolü olması gerekirken, bazı Müslümanların hala kapitalce yaklaşması, rahatını bozmadan hiç bir şey olmamış gibi davranması son derece tuhaf ve üzücüdür. Peygamberin savümmeti, sosyal ilişkilerdeki aksaklıklara hiyanetlere karşı duyarsız kalıp da kendini iyi bir Müslüman sayması mümkün değildir. Asıl olan solcu veya sağcı olmak değil, haktan ve  haklıdan yana olmaktır. Dünyada zalimlerle hainlerle aynı safta olan zalimlerin, hainlerin yurdu olan cehennemde de beraber olurlar. Allah c.c.bizleri zalimlerin zulmünden, hainlerin hıyanetinden, kâfirlerin küfründen muhafaza etsin. Amin.

Bilemezsin kim dost, kim düşman. Bazen tuttuğun eldir seni arkandan vuran.

 

Selam ve dua

 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 05343258300