• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

İş sağlığı ve güvenliği'nde neler değişti?

İş sağlığı ve güvenliği'nde neler değişti?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 7 Haziran'daki seçim nedeniyle tatile girmeden önce "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası"nı kabul etti.

 Hala OSGB Hizmeti almayan 400 Bin işletmeyi kapsayan, 6 ay içinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünü yerine getiren işverenlere geriye dönük idari para cezası uygulanmamasına yönelik düzenlemeler tasarıdan çıkarıldı.

 

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ CEZAİ MÜEYYİDELERİ ARTIRILACAK

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermeyen işverene, her aykırılık için, ayrı ayrı çalışan başına 500 lira.

İşin durdurulması nedeniyle işsiz kalanlara ücretlerini ödeme veya başka iş verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere ihlale uğrayan her çalışan ve aykırılığın devam ettiği her ay için 1000 lira,

Çalışanlarına Avrupa standartların uygun CE işaretli olmayan, kişisel koruyucu donanım temin etmeyen işverenlere, çalışan başına 500 lira para cezası uygulanacak.

Yer altı maden işletmelerinde çalışanların bulundukları yeri ve giriş çıkışlarını gösteren takip sistemini kurmak gerekiyor. Bunu kurmayan işletmelere çalışan başına 500 lira para cezası verilecek. Bu cezalar katlamalı olarak arttırılacak.

Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve kamudan ihale ile alınan işlerde; teknolojik gelişme, iş gücü kapasitesinin arttırılması, üretim metotlarında yenilik gibi bir kısım unsurlar sağlanmadan; üretim veya imalat planlarına, iş programlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma yapılırsa iş durdurulacak.

İş yerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinde çalışan kişiler için "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunlu olacak.

ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI OLAN İŞVERENE İHALE YASAKLANACAK

Ölümlü iş kazası oluşan işletmenin 2 yıl süreyle kamu ihalelerine katılması yasaklanacak böylece işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha hassas davranmaları hedefleniyor.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEFTİŞLERİ GÖRÜNTÜLÜ YAPILACAK

İş müfettişleri, maden ve inşaat sektöründe, iş sağlığı ve güvenliği teftişlerini görüntülü ve fotoğraflı olarak yapacaklar. Böylece denetimlerin ciddi bir şekilde yapılıp yapılmadığıyla ilgili veya hangi bölgelere gidildiği hangilerine gidilmediği ile ilgili herhangi bir şüphe kalmayacak.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEFTİŞLERİ GÖRÜNTÜLÜ YAPILACAK

Haftada 6 gün 6 saatten 36 saat çalışmak yerine, 5 gün 7,5 saatten 37,5 saat çalışılma esasına geçilecek. Yeraltı maden işyerlerinde kaza anında işçilerin sığınabilecekleri sığınma odalarının oluşturulması ve uluslararası standartlara uygun şekilde yapılması gerekecek. Yeraltı çalışmalarında hazırlanacak planların üç boyutlu olması zorunlu hale getirilecek. Maden işçilerinin bulunduğu yeri gösteren bir çip her işçide bulunacak ve bu düzenlemelerin 1 yıl içinde uygulamaya geçmesi gerekecek.

 

    • Yorumlar 0
    • Facebook Yorumları 0
      UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
      Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
      Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 05343258300