• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

GAFLETTEN SON ÇIKIŞ RAMAZAN

Ali İhsan Ersöz

GAFLETTEN SON ÇIKIŞ RAMAZAN

Gaflet, insanların gerçek sorumluluklarını ve dünyaya gelme amaçlarını unuttukları anlamına gelen bir kelimedir. Körlükten kaçınmalıyız. Gaflet türü her durumdan kurtulmak için Allah’ı hatırlamanız gerekir. Böylece, kalp bir yanlıştan uyanır ve inançla dolar. Kalbi inançla doldurmak dünyadaki en önemli şeylerdendir. Elbette ahiret hayatına hazırlanırken, dünyevi yaşam kesintiye uğratılmamalıdır.

Gaflet, ahlak ve mistisizm terimi olarak dünyanın veya geleceğin yaşamı için gerekli olan her tür durumun önemini idrak edememe durumudur. Dini bir terim olarak gaflet, önemsiz işler yapmak ve Allah ile ilgili olan her şeyden uzaklaşmak demektir. Kişinin egosuna ve coşkusuna yenik düşüp, dünyevi her işi ön plana aldığı için Allah'a olan görevlerin arka plana atılması yine gaflet olarak tanınır.

Buna göre, kişinin gerçek görevlerini unutma durumuna gaflet denir de diyebiliriz. Bu gaflet uykusuna düşenler hayattan yeteri bir şekilde zevk alamazlar. Sadece dünyevi işlere ve olaylara bakanlar ahiret ile ilgili gerçekleri göremezler. Suyun buhar, sıvı ve buz haline sahip olması gibi, gafletin de dereceleri vardır.Birçok gaflet derecesi vardır. Küfür de ibadet eksikliği de bir gaflettir. Sonuç olarak, her insan hayatta gaflete düşme ihtimaline sahiptir.

Tüm salih ameller, namaz, oruç vb. ameller; özel olarak Allah’a yapılan has ibadetler olsun veya insanlara iyilik bakımından ibadetler olsun her vakitte yapılması gerekir ve geçerlidir.

Bu ibadetler ve iyilikler özellikle faziletli zamanlarda daha da ehemmiyet kazanır. Zaten bu zamanların faziletli kılınmasının amacı tüm salih amellerde rekabetin meydana gelmesidir.Meşru olan bu salih amellerden biride helalleşmek ve düşmanlıkların sona erdirilmesidir.

Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem’in şöyle dediği sabit olmuştur: “Biriniz bir gün oruçlu olarak sabahlarsa, kötü söz söylemesin ve câhillik etmesin. Eğer birisi kendisine söverse veya kendisiyle kavga etmek isterse:Ben oruçluyum, ben oruçluyum, desin. (Buhari 1894, Muslim 1151)

Bu hadis, nefislerin tartışmaları bırakmayı, insaflı olmayı ve kötülüğe kötülükle karşılık vermemeyi tavsiye etmektedir.

Müslüman söz konusu günlerde salih amel işlemeye hazırlanmasıyla birlikte bazı kötü eylemlerin salih amellerin kabulüne engel olabilir. Bu nedenle hellaleşme istemesi güzel bir davranıştır.

Ebu Hureyre Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle dedi: (İnsanların amelleri her hafta iki defa gösterilir.   pazartesi ve Perşembe günleri ameller gösterilir. Kardeşi ile arasında kin ve nefret olanlar hariç her mümin kulun günahı affedilir.En iyisini Allah bilir.

Allah c.c. zaman ve mekânı kulları için yaratmış ve onların istifadesine sunmuştur. Bazı zaman dilimlerini manevi değerlerle süslemiş, diğerlerinden üstün kılmıştır. İşte bu zaman dilimlerinden Ramazan ayı, önemli derecede faziletlere sahip kılınmıştır. Bundan dolayı on bir ayın sultanı diye adlandırılmıştır. Yani Ramazan ayı, on bir aya eşit kılınmıştır. Ramazan ayını diğerlerinden üstün kılan, kendisinde insanları hidayete vesile kılan Kur’an Kerimin, yeryüzüne indirilmeye başlamış olması, Şaban ayında farz kılınan orucun bu ayda tutulmasının Cenab-ı Hak tarafından emredilmiş olması, bünyesinde bin aydan hayırlı olan kadir gecesinin mevcut olmasıdır. Aynı zamanda ayın başlangıcının rahmet, ortasının mağfiret, sonunun da cehennemden kurtuluş olması, bu cümledendir. Bütün bu değerlere sahip olan Ramazan ayının ihya edilesi ,(yaşanması) büyük önem arz etmektedir.

Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Faziletine inanarak sevabını Allahtan bekleyerek Ramazan ayını ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Riyazüssalihin

Oruç tutmayı mani bir hal olmadığı halde Ramazanın tamamını oruçlu geçirmeliyiz. ferdi olarak ibadetlerimizi ifa etmemiz gerekir. Öncelikle,Kur’an-ı Kerimi tertil üzere okumalı, bilgilerin tazelenmesi için önemli bir zaman dilimidir. Peygamberimiz (sav) Efendimiz “Kur’an okuyunuz. Kur’an-ı Kerim sahipleri için kıyamet gününde şefaatçi olarak önlerine gelir” buyurdular. (Riyazüssalihin). Kur’an-ı Kerim mümin için hem şefaatçı hem de şifa kaynağıdır.

 Boş zamanlarımızı tefekkür, zikir, şükür ve tesbihatla değerlendirmeli, faydasız söz ve davranışlardan kaçınmalı, bilmediklerimizi öğrenmek, bildiklerimizi pekiştirmek için kitap okumaya önem vermeliyiz. İftar anında oruçlu için geriye dönmeyen bir dua vardır buyuran peygamberimizin bu müjdesine nail olabilmek için orucumuzu dua ederek açmalıyız. Namazlarımızı Korona virüsü sebebiyle camilerde cemaatle kılamıyoruz ama Ramazan ayına has olan teravih namazını evlerimizde ferdi olarak veya cemaat olarak kılabiliriz. Yatsı namazının farzından sonra kılınan teravih namazı, Ramazan ayının sünnetidir. Bu sebeple mazeretinden dolayı oruç tutamayan kişi de teravih namazını kılması sünnettir. Teravih namazını cemaatle kılınması sünneti kifayedir.. Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadisinde şöylebuyurmuştur: “Faziletine inanarak sevabını Allahtan bekleyerek Ramazan ayını ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Riyazüssalihin). Ramazan ayı, Yüce Mevla’mızın müminlere sunduğu manevi bir nimettir. Yapılan her bir hayırlı işlemin karşılığında bire bin misli ecir almamıza vesile olan zaman dilimidir. Bunun kıymetini idrak etmeli, ayın hakkını verme adına ibadetlerimizi, planlı ve devamlı yapmalıyız. Oruç tüm kötülüklere karşı bir siperdir. Nefislerimizi terbiye eden önemli bir etkendir. Oruç aynı zamanda dualarımızın kabul edilmesine ve sıhhatli olmamıza vesile olan bir araçtır. Zira efendimiz “Oruç tutun sıhhat bulursunuz” buyurmuştur. Ramazan ayı, bizleri hata ve günahlardan temizleyeceği gibi, birlik ve beraberliğimizin pekişmesine, kaynaşmamıza vesile olacaktır inşallah. Ramazan ayı, fakiri zengini, genci yaşlıyı, kadını erkeği, bir ve beraber olmasını sağlayan zaman dilimidir. Fakir, yoksul ve kimsesizlerin ihtiyaçlarının daha çok giderildiği, bu yönüyle toplumsal kaynaşmanın sağlandığı bir ortamdır ramazan ayı. Allah Ramazan ayımızı, hata ve günahlardan arınmamıza, İslam ümmetinin birlik ve beraberliğine, huzur ve mutluluğuna vesile eylesin inşallah. Allah bu mübarek ayı, İslam ümmetinin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmasına,salgın hastalık imtihanından uzaklaştırsın.İnfak ,zekat ve hayır noktasında mevla coşkunlluk versin. Cami ve mescidlerde eskisi gibi coşkuyla ibadet etmemize vesile eylesin. 

Selam ve dua

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 05343258300