• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İşte Vertigo’ya Yol Açan 5 Neden

İşte Vertigo’ya Yol Açan 5 Neden
​Baş dönmesi bir diğer adıyla Vertigo, kişinin yaşam kalitesini alt üst edebiliyor, hayatı çekilmez hale getirebiliyor. Hasta, kendisi veya çevresindeki tüm nesneler dönüp duruyormuş gibi hissediyor.

Kimi zaman öyle şiddetli oluyor ki dönme, kendini bir anda acil serviste dahi bulabiliyor. Vertigo sanılanın aksine bir hastalık değil, hastalık belirtisi. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, vertigoya yol açan 5nedeni anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.


Toplumda çok sık görülen ve hastaların sıklıkla “Acaba beyin kanaması mı oldum?”, “Kafamın içinde bir tümör mü var?” gibi endişelere kapılmasına neden olan vertigo, baş dönmesi anlamına geliyor. “Bana vertigo tanısı kondu” ifadesi ise gerçeği yansıtmıyor.  KBB Kliniği ve Denge Hastalıkları Polikliniği’nden Prof. Dr. Haluk Özkarakaş vertigo yani baş dönmesinin bir hastalık değil, çoğunlukla iç kulağı etkilemekte olan hastalıkların veya durumların bir belirtisi olduğunu belirterek, bu nedenle altta yatan sebebin mutlaka araştırılması gerektiğini söylüyor. İç kulaktan kaynaklanan bir baş dönmesi durumunda bilinç kaybı beklenmediğini belirten Prof. Dr. Haluk Özkarakaş “Baş dönmesi veya denge bozukluğu hissi olan bireyde bilinç kaybı, göz kararması da olmaktaysa veya çevresindekilerce fark edilmişse nörolojik veya metabolik (kan şekerinin düşmesi) gibi durumlar akla gelmelidir” diyor. Beyin damar hastalıklarından kalp ve damar hastalıklarına dek baş dönmesine neden olan pek çok durum olduğunu, ancak gerçek vertigonun yüzde 90 iç kulaktan kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, sanılanın aksine hastalıkların önemli bir bölümünün kolay tedavi edilebilir nitelikte olduğunu söylüyor.Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Özkakaraş, vertigonun nedenlerini şöyle sıralıyor…


Pozisyon ile gelişen baş dönmesi


İyi karakterli, zaman zaman gelip geçici, belli pozisyonlarda ortaya çıkan ve birkaç saniye süren baş dönmesi olarak tanımlanıyor. Tedavisi özgün manevralar ile yapılıyor. Prof. Dr. Haluk Özkarakaş “Bu manevrayı takip eden gün kontrole çağırdığımız hastalarımızın iyileşme oranı yüzde 92 seviyesinde olup bir hafta sonraki kontrolde iyileşme oranı yüzde 98’e ulaşıyor. Manevra sonrasında da genellikle baş dönmesine yönelik ilaç kullanmayı tercih etmiyoruz” diyor. Hastanın manevra sonrasında başının hafif yükseltilmesi, hastalık belirlenen tarafa dönerek bir hafta yatılmaması da önemli.


Migrene bağlı baş dönmesi


Migren toplumumuzda sık görülen bir hastalık. Bu gruba giren hastaların pek çoğunda çok uzun süreler standart ilacın verilmiş ve fayda sağlamamış olduğunu gördüklerini belirten Prof. Dr. Haluk Özkarakaş “Tarafımızdan hastanın uygulayabilirliği düşünülerek hazırlanmış olan migrenliler için yemek listesi önerisi tedavide başarının artmasında katkı sağlamaktadır. Çeşitli ilaçları da ek olarak kullanmaktayız” diyor.


Meniere Hastalığı


Vertigo beraberinde kulak uğultusu, çınlaması, kulakta basınç hissi ve işitme kaybı atakları ile belirginleşiyor. Ataklar tekrarladıkça işitme kaybı kalıcı hale dönüşüyor.Tıbbi tedavinin başarısız olması halinde kulak içi enjeksiyonlar ve nadir olarak da cerrahitedavi yöntemleri uygulanıyor. Hastalığın erken teşhis edilmesi, yaşam konforu, işitmenin korunması ve işgücü kaybının önlenmesi açısından büyük önem taşıyor.


Denge siniri iltihaplanması


Nezle ve grip gibi viralenfeksiyonları takip eden ilk 10 günlük süreçte işitme kaybı olmaksızın görülen şiddetli baş dönmesi durumu. Genellikle yatırılarak tedavi gerektirse de ilk günler içinde belirgin yakınma azalması hissediliyor, takip eden haftalarda fiziksel egzersiz ve ileri teknolojik yöntemlerlefonksiyonel düzelme sağlanıyor.


İç kulak kanallarında açıklık olması


Bu grup hastalar hızlı asansörlerde, ıkınmaile, yüksek gürültülü ortamda baş dönmesinden yakınıyor. Hastalığın erken tanısı büyük önem taşıyor zira hızlı işitme kaybı gelişebiliyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300